Šumadijska vina stalna postavka muzeja u Bordou

16. Decembar 2016
Šumadijska vina stalna postavka muzeja u Bordou

Vina domaćih proizvođača okupljenih u Udruženju vinara Šumadije biće u naredne tri godine stalna postavka Muzeja vina u Bordou, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

To je, kako se navodi u saopštenju, dogovoreno tokom nedavne posete vinskim oblastima i vinarijama francuske regije Akvitanija u organizaciji Privredne komore Srbije.

Predsednik Udruženja vinara Šumadije, koje okuplja deset vinarija, Božidar Aleksandrović ističe da je postavka domaćih vina u muzeju u Bordou veliki uspeh ne samo za Šumadiju već i celu Srbiju, jer smo, kako je rekao, "stali rame uz rame sa najpoznatijim vinskim regijama u svetu".

- Imamo šansu da u evropskim okvirima postanemo prepoznatljivi kao dobri proizvođači vina i atraktivna vinska turistička destinacija - rekao je Aleksandrović, ističući podršku PKS na promociji domaćih vina.

Saradnja sa PKS će, kako je naveo, pomoći vinarima Šumadije i drugih regija da se razviju, budu kvalitetni, konkurentni i prepoznatljivi na međunarodnom tržištu, kao i da vinarstvo, vinogradarstvo i vinski turizam budu među vodećim privrednim granama u Srbiji.

Vinari iz Šumadije u okviru posete Akvitaniji, učestvovali su na dvodnevnom sajmu Vinitek u Bordou, gde su imali veoma zapažen nastup i veliki broj razgovora sa potencijalnim partnerima iz više zemalja.

Tokom posete Francuskoj, predstavnici Podruma Radovanović, vinarija Aleksandrović i Despotika, Centra vinske kulture, upoznali su se sa najnovijim tehnologijama u oblasti vinogradarstva i proizvodnje vina, kao i dostignućima vinskih regija u sektoru turizma.

Predstavnici Udruženja vinarija Šumadije i Udruženja maratona vinarija Medoka (AMCM, Ašociation du Marathon des Ćâteaux du Médoc) razgovarali su o organizaciji vinskog maratona u okviru Festivala šumadijskih vina, po ugledu na Bordo, što bi znatno doprinelo turističkoj promociji regiona Šumadije i cele Srbije.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...