Šta donosi novi zakon o vinima?

15. Jun 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

U septembru se očekuje usvajanje novog zakona o vinu koji će omogućiti harmonizaciju sa evropskim standardima i propisima kada je u pitanju proizvodnja, tretman vina i standardi i kontrola kvaliteta, najavio je Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS).

Aleksić je na trećem Festivalu šumadijskih vina, održanom proteklog vikenda u Topoli, rekao da se u Srbiji oko 80.000 domaćinstava bavi vinogradarstvom i da ima 235 vinarija, od kojih oko dve stotine proizvodi vina sa geografskim poreklom.

Poručivši da će PKS nizom aktivnosti nastaviti da podržava razvoj vinarstva i vinogradarstva u Srbiji, jačanje izvoznog potencijala i promociju domaćih vinarija na međunarodnom tržištu, on je precizirao da će domaće udruženje privrede nastojati da podstakne proizvodnju, nabavku opreme i mehanizacije.

- Jedan od naših zadataka je da u narednom periodu srpskim proizvođačima obezbedimo veću dostupnost sredstava iz evropskih i drugih fondova za neophodna ulaganja u razvoj - istakao je potpredsednik PKS.

Izvoz vina iz Srbije vredan je oko 20 miliona dolara, a uvoz dvostruko veći i, kako je ocenio Aleksić, neophodno je iskoristiti potencijal Šumadije, Vojvodine, Kosova i Metohije i drugih regiona, poznatih po proizvodnji kvalitetnih vina kako bi se izvoz povećao.

On je takođe istakao da je srpsko vinogradarstvo i vinarstvo odlična baza i za razvoj vinskog turizma u Srbiji, a Šumadija predstavlja veliki turistički potencijal i neophodno je iskoristiti tu sinergiju za unapređenje privrednog rasta.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...