Srpski konobari u belom svetu

06. Avgust 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Zbog niskih plata, ugostiteljski radnici se sve češće odlučuju da posao pronađu u inostranstvu. Samo u poslednje tri godine Srbiju je napustilo gotovo 20.000 njih, uglavnom kuvara i konobara. RTS je proveravao ko nije uslužen dobro u ugostiteljskom sektoru.

Već 35 godina Branislavu Jojiću posao konobara je prvi i jedini. U vreme kad je počinjao da radi, plate su bile, kaže, kudikamo više, a o odlasku iz zemlje nije se razmišljalo.

"Bio je priznatiji posao, sad smo mi kao tercijarna delatnost u rangu nižih primanja koja su malo viša od trgovine, ali smo niža lestvica u ekonomiji. Niža su primanja, troškovi su normalno veći, malo manje ostaje i narod normalno ide trbuhom za kruhom", priča konobar Branislav Jojić.

Prosečna neto plata konobara iznosi oko 22.000 dinara. Uprkos tome, u Vrnjačkoj Banji u Ugostiteljsko-turističkoj školi uvek se traži mesto više. Svake godine završi je više od 200 učenika.

"Ono što je evidentno jeste što veliki broj naših učenika sezonski posao traži dok ne krene na fakultete, dok druga grupa naših učenika traži posao u inostranstvu. I na njihovu sreću, a na našu žalost, taj posao brzo u inostranstvu i budu vrlo brzo na rukovodećim pozicijama", objašnjava direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj Banji Jelena Čeperković.

Školovani kadrovi koštaju više. Dok u inostranstvu to znaju dobro da plate, u Srbiji vlasnici ugostiteljskih objekata žele da prođu što jeftinije.

"S obzirom na to da se radi o kvalitetnim kadrovima mora da se plati više. Tako oni sve više pribegavaju kadrovima koji nisu iz ugostiteljske struke već ih oni obučavaju i samim tim dobijaju određene kadrove ne tako kvalitetne kao oni što su završili školu, a oni koji su završili školu traže dalje. Tržište je globalno, tako da putuju po svetu", napominje Georgi Genov iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije.

Na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je nezaposleno samo 1.235 konobara i 1.825 kuvara. Možda bi taj broj bio još manji kada bi se u Srbiji angažovali samo profesionalci, smatraju u Udruženju hotelijera i restoratera. U suprotnom ne treba da čudi što je većina njih već podigla sidro i postala deo posade nekog kruzera.

Izvor: RTS

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...