Split: Stepenište Dioklecijanove palate izdali ugostiteljima

15. Maj 2019

U želji da što više napune gradsku kasu, vlasti Splita nisu štedele ni spomenike kulture, a ni turiste i lokalno stanovništvo. Svako ko poželi da sedne na stepenike na Peristilu, delu splitske Dioklecijanove palate, mora taj užitak da plati konzumacijom pića iz jednog od obližnjih kafića. Grad je, naime,  taj prostor iznajmio ugostiteljima koji su na stepenike uz ulaz u katedralu Svetog Dujma postavili jastučiće za sedenje, navodi „Slobodna Dalmacija”.

Prema tvrdnjama lista, nedavno je jedan mladić konobaru rekao da ne želi da naruči piće, već samo da sedne na nekoliko minuta, nakon čega ga je konobar oterao. Mladić se navodno branio da ne sedi na jastučićima i da ga zato ne mogu udaljiti, na šta je konobar odgovorio da kafić plaća zakup za stepenište antičke građevine pod zaštitom Uneska. 

Grad Split od ovog poslovnog poteza zaradi mesečno oko 345 evra, objavio je list dodajući da se i prostor južno od ulaza u katedralu u večernjim satima pretvara u letnju baštu, zaključujući da se na Peristilu gotovo nigde ne može sesti bez naručenog pića.

Splitski konzervatori smatraju da na ovakvim lokalitetima ne bi trebalo da se dozvoli postavljanje bašta ocenjujući da je sadašnja situacija prihvatljivija nego što je bila pre nekoliko godina kad je kafana bila nasred trga.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...