Školovanje čokolatijera u Beču

06. April 2022
Foto © Sigmund
Foto © Sigmund

U avgustu 2021. godine u saveznom službenom glasniku u Austriji je objavljen pravilnik o školovanju čokolatijera, čime je istovremeno i stupio na snagu. Radna grupa zadužena za pripremu programa je godinu i po dana intenzivno radila na sadržaju programa za trogodišnje školovanje.

Težište školovanja će biti na novim metodama obrade čokolade od zrna do table, oblastima modernih specijalizovanih uređaja, digitalizacije, kreativnosti, pakovanja i marketinga. Budući majstori za čokoladu će imati priliku da nauče više o sirovinama, proizvodnji, lancu snabdevanja, prehrambenoj tehnologiji i nutricionizmu. Upoznaće se u potpunosti sa procesom izrade poluproizvoda kao što su marcipan, nugat i drugo. Kreiranje, degustacija i analiza čokoladnih i konditorskih proizvoda će takođe biti sastavni deo školovanja.

- Nova obuka za čokolatijera garantuje privlačne poslovne mogućnosti. Zahvaljujući atraktivnom predstavljanju profila već imamo znatno veći priliv mladih. Posebno se zahvaljujem bečkim preduzećima koja učestvuju u obuci - izjavila je Marija Smodiks-Nojman, rukovodilac zanatskog sektora u Privrednoj komori Beča.

- Mladi čokolatijer pored strasti mora posedovati veliku dozu veštine. Čokolada za razliku od drugih masa ne dozvoljava greške - objašnjava Verner Majsinger iz bečkog preduzeća „Xocolat“ koje je primilo prvog budućeg majstora na obuku.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...