Rubin proslava jubilej 60 godina Vinjaka

29. Novembar 2018
Rubin proslava jubilej 60 godina Vinjaka

 Najveći proizvođač alkoholnih pića u Srbiji, Rubin, sinoć je proslavio 3 jubileja: 60 godina najpoznatijeg srpskog pića Vinjaka, 40 godina Vinjaka 5, uz muziku Riblje čorbe, koja ove godine takođe slavi 40 godina. U klubu Kasina Community u Beogradu se toga dana putovalo kroz vreme, uz najzanimljivije priče i događaje ovog pića.

 
Na proslavi jubileja prisustvovao je veliki broj poslovnih partnera vinarije iz zemlje i sveta, veliki broj prijatelja i poštovaoca Rubinovog Vinjaka, mediji, kao i mnoge poznate ličnosti: Amadeus band, Milomir Marić, Žika Jakšić, Vladimir Kovačević, Đorđe David i drugi. U nezaboravnoj atmosferi goste je zabavljao bend Riblja čorba.
 
Vinjak, piće prepoznatljivog, prirodnog ukusa i mirisa koje se prizvodi od grožđa destilacijom najkvalitetnijih vina i njihovim starenjem u hrastovoj buradi, prezentovan je gostima kroz čarobno putovanje, koji su imali prilike da osete pravi ukus tradicije i kvaliteta. 
 
Prisutnima je predstavljena jedinstvena slika najčuvenijeg srpskog pića Vinjaka.
 
Sve je počelo u Kruševcu, davne 1958. godine, kada su prva hrastova burad napunjena vinskim destilatom krenula na odležavanje i starenje. Oblivena suncem, ova burad su postala impresivna slika po kojoj se Rubin prepoznavao. Proizvedeno je piće prirodnog, čarobnog ukusa i mirisa, najavljujući veliki bum. Priča se da su Rubinov Vinjakov prvo probale kafanske meraklije u Prokuplju. A kada su prvi konzumenti počeli da se nadmeću u superlativima, hvaleći novi Rubinov proizvod, stigla je i prva zvanična narudžbenica iz ovog grada: 2 vagona Vinjaka.
 
Pojava Vinjaka je iz osnova izmenila ne samo potrošačke navike, već je nametnula potpuno novi stil konzumacije, počevši od porodičnih svetkovina i uobičajenih kafanskih viđenja prijatelja, do skupova i manifestacija najvišeg međunarodnog ranga. Rubinov vinjak postaje nezamenljiv segment najuglednijih svečanosti, gde publiku čine sve sami autoriteti u privredi, kulturi, umetnosti, turizmu, sportu, šou biznisu.
 
20 godina od nastanka Vinjaka, davne 1978. počela je proizvodnja čuvene Rubinove Petice, proizvedene od vinskih destilata koji su u hrastovoj buradi starili najmanje 5 godina. Zvali su je i Vitez, Rogonja, zbog viteške kapice. Bio je i Vinjak 600 – specijalno punjen za obeležavanje 600 godina od Kosovskog boja. A danas, ovo piće je čuvena Petica, u novom elegantnom odelu. Bio i ostao odličje pravih vrednosti, omiljen među konzumentima. 
 
Vinjak je nadmašio sve prethodne rekorde proizvoda, po broju osvojenih odličja i priznanja za kvalitet, osvojenih na najpoznatijim svetskim manifestacijama u zemlji i svetu. Vinjak je osvojio čak 99 zlatnih medalja, 9 Grand prija, 43 puta bio je Šampion sajmova.
 
U Rimu, komisija za prirodna alkoholna pića Međunarodne organizacije FAO, dodelila je Rubinovom Vinjaku Veliku zlatnu medalju, sa obrazloženjem da: “Rubinov Vinjak doprinosi afirmaciji savremenog vinarstva i razvoju vinogradarske proizvodnje”.
 
Svetsko priznanje Vinjaku doprinela je i Velika zlatna medalja za kvalitet, ni manje ni više nego iz Bordoa, koju međunarodni žiri experata  dodeljuje samo pićima premium klase.
Godinama se nagrade nižu iz zemlje i sveta: iz grada Konjaka, Bordoa, Burgasa, Jalte, Sofije, Madrida. 
 
Od svog nastanka pa do danas, Vinjak je prodat u rekordnoj količini od 400 miliona litara. Od samog osnivanja, pinteri u vinariji Rubin prave burad isključivo od prvoklasnog srpskog hrasta kitnjaka sa Homoljskih planina, u kojima odležava Rubinov Vinjak.
Danas, 60 godina kasnije, kapacitet podruma Vinjaka iznosi 15 miliona litara, od čega je 6 miliona litara u hrastovim buradima. U pitanja je 12.000 buradi od 500 litara izrađenih u Rubinovoj pinterskoj radionici za odležavanje destilata, što ga čini jednim od najvećih drvenih podruma u Evropi.
 
- Vinjak je jedan od najprepoznatljivijih brendova ne samo u Srbiji već i u regionu. Za ovih 60 godina je sam izgled proizvoda nekoliko puta redizajniran, lansirane su specijalne edicije kao što je obeležavanje 600 godina od Kosovske bitke (Vinjak 600), ali je ono najvažnije ostalo nepromenjeno – vrhunski kvalitet ovog proizvoda zbog čega je stekao široku bazu konzumenata. Održavanje konstantnog kvaliteta omogućava posedovanje sopstvene sirovinske baze jer Rubin ima najveće površine pod vinogradima u Srbij – čak 1.200 hektara, a  ove godine smo iz sopstvene berbe i iz otkupa obezbedili blizu 12 miliona kilograma grožđa. Proces proizvodnje je u potpunosti zaokružen – od sopstvenog grožđa, preko proizvodnje vina vrhunskog kvaliteta do pinterske radionice u kojoj se proizvodi burad u kojoj odležava vinski destilat. Potrošači su prepoznali ovaj jedinstveni kvalitet i zbog toga izvozimo u više od 20 zemalja - izjavila je povodom ovog jubileja dr Danijela Jovanović, generalni direktor Rubina.
Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...