Proglašena najbolja vina Srbije u 2019. godini

23. Decembar 2019
Proglašena najbolja vina Srbije u 2019. godini

Vinski portal Vino.rs proglasio je najbolja vina i vinarije Srbije u 2019. godini, a po oceni domaćih vinskih eksperata, vinara, enologa, ugostitelja, somelijera, trgovaca vinima i vinskih novinara.

Za najbolje crveno vino proglašeno je vino Tri Morave rezerva crveno 2016 Temet, kupaža autohtone sorte prokupac i kaberne frana koja je na ovogodišnjem ocenjivanju Decanter u Londonu osvojila zlatnu medalju i visokih 95 poena.

Najbolje belo vino Srbije u 2019. godini je Onyx belo 2017 Cilić, sovinjon blan iz šljunkovitog vinograda iz okoline Jagodine koji je sazrevao u srpskom hrastu.

Najbolje roze vino je Rose Premium 2018 Vista Hill, mlade vinarije iz Šida u kojoj je suvlasnik poznati tensiser Slobodan Boba Živojinović, najbolje penušavo vino Princeps Brut Nature 2015 Deurić vinarije s Fruške gore koja među tri najbolja vina u ovoj kategoriji ima i penušavac The 2015, dok je za najbolje slatko vino proglašeno Zanos 2017 Ivanović iz Župe.

Što se tiče vina od domaćih autohtonih sorti, koje su sve popularnije među ljubiteljima vina u Srbiji, Radovan 100% Prokupac 2017 vinarije Čokot iz Župe našao se na čelu liste među crvenim vinima, a među autohtonim belim pobedu je ponovo odnelo vino vinarije Temet – Tri Morave Rezerva belo 2016 dobijeno od sorte tamjanika.

S posebnim zanimanjem iščekivan je rezultat među organskim vinima kojima se očigledno sve više vinara u Srbiji okreće, a gde je na kraju pobedu odnelo vino Furmint Kew 2016 Dukay-Sagmeister, male vinarije sa severa Bačke.

U kategoriji Best Buy, gde se utvrđuje najbolji odnos cene i kvaliteta vina, pobednik je vino Adam vinarije Milijan Jelić.

Shodno postignutim rezultatima vinarija Temet iz Lozovika dobila je priznanje kao najbolja vinarija Srbije u 2019. godini, za najbolju mladu vinariju proglašena je Vista Hill, a najbolja mala vinarija je Bikicki.

Među pobednicima u čak 20 različitih kategorija nova beogradska vinska manifestacija Grand Tasting osvojila je priznanje kao najbolja u 2019. godini, a sve popularniji Vinski maraton na Paliću daje najveći doprinos razvoju vinskog turizma u Srbiji.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...