Poznati slatkiši i žitarice dobili oznaku GMO

06. April 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Kom­pa­ni­je "Ke­llog's" i "Mars" po­če­le su i zva­nič­no da obe­le­ža­va­ju pro­iz­vo­de ko­ji sa­dr­že ge­ne­tič­ki mo­di­fi­ko­va­ne or­ga­ni­zme (GMO). No­ve de­kla­ra­ci­je već su do­bi­li po­pu­lar­ne čokoladne bom­bo­ni­ce "M&M", "Ski­ttles", "Life savers" i žva­ke "Wri­gley", kao i ži­ta­ri­ce pro­iz­vo­đa­ča "Ke­llog's".

Ova no­vi­na u de­kla­ri­sa­nju i ve­li­ki pre­o­kret na ame­rič­kom tr­ži­štu hra­ne za­po­če­ti su zbog stu­pa­nja na sna­gu za­ko­na u Ver­mon­tu, pr­voj ame­rič­koj save­znoj dr­ža­vi ko­ja je 2014. go­di­ne pro­pi­sa­la oba­ve­zno obe­le­ža­va­nje GM hra­ne. Ka­ko je pre­neo "Food Safety ma­ga­zine", a po­tom i dru­gi svet­ski me­di­ji, gi­gant u pro­iz­vod­nji ce­re­a­li­ja i kon­di­tor­skih proiz­vo­da od ži­ta­ri­ca – "Ke­llog's" po­vi­no­vao se no­vim pro­pi­si­ma i na svo­jim pro­iz­vo­di­ma, ko­ji će se u ma­lo­pro­da­ji po­ja­vi­ti sre­di­nom apri­la, is­ta­kao ozna­ku "pro­iz­ve­de­no uz po­moć ge­net­skog in­že­nje­rin­ga".

Ova mul­ti­na­ci­o­nal­na kom­pa­ni­ja oti­šla je i ko­rak da­lje i sa­op­šti­la da se na­da da će ova prak­sa u de­kla­ri­sa­nju bi­ti "re­še­nje na fe­de­ral­nom ni­vou".

Pred­sed­nik kom­pa­ni­je "Ke­llog's" za Se­ver­nu Ame­ri­ku Pol Nor­man re­kao je da oni du­bo­ko ve­ru­ju u tran­spa­rent­nost i u to da po­tro­ša­či tre­ba da zna­ju ko­ji se sa­stoj­ci na­la­ze u nji­ho­voj hra­ni i ko­je je po­re­klo tih sa­sto­ja­ka.

– Na­sta­vi­će­mo da pod­sti­če­mo Kon­gres da do­ne­se uni­form­ni za­kon na fe­de­ral­nom ni­vou o obe­le­ža­va­nju GMO namirni­ca, ka­ko bi se iz­be­gao zbunju­ju­ći kon­glo­me­rat za­ko­na ko­ji se me­nja­ju od dr­ža­ve do dr­ža­ve – re­kao je Norman.

Isto­vre­me­no, "Ke­llog's" je pred­sta­vio no­vi veb sajt otvo­ren za pi­ta­nja ku­pa­ca o ši­ro­kom spek­tru pro­iz­vo­da ko­je kom­pa­ni­ja nu­di, uklju­ču­ju­ći i ona ve­za­na za to ko­ji od tih pro­iz­vo­da sa­dr­že GM sa­stoj­ke.

"Mars", ko­ji ina­če pro­iz­vo­di čo­ko­la­di­ce "Mars", "Sni­ckers", "Mil­ky way", "Twiks"... iza­šao je u isto vre­me sa ne­što dru­ga­či­jim ti­pom ozna­ke. Na ne­kim od slat­ki­ša (uklju­ču­ju­ći i po­pu­lar­ne "M&M" bom­bo­ni­ce, čo­ko­lad­ne i sa kikirikijem, ko­je su pro­iz­ve­de­ne za 75-go­di­šnji­cu ovog bren­da) bi­li su pri­nu­đe­ni da is­tak­nu oba­ve­šte­nje da su "delimič­no pro­iz­ve­de­ni ge­net­skim in­že­nje­rin­gom". Ova­kva oba­ve­šte­nja već se na­la­ze na nji­ho­voj am­balaži i na pro­iz­vo­di­ma kao što su bom­bo­ni­ce "Ski­ttles", "Life savers" i žva­kaće gume "Wri­gley". Pre­ma na­vo­di­ma kom­pa­ni­je "Mars", s ob­zi­rom na obim­nost i kom­plek­snost lan­ca nji­ho­vih do­ba­vlja­ča, GMO de­kla­ra­ci­je će bi­ti po­ste­pe­no uvedene ši­rom SAD.

Ova­kva iz­ne­nad­na pro­me­na re­to­ri­ke ve­li­kih svet­skih pro­iz­vo­đa­ča hra­ne, ko­ji­ma do ju­če ni­je pa­da­lo na pa­met da GMO pro­iz­vo­de po­seb­no obe­le­ža­va­ju, iz­ne­na­di­la je po­seb­no po­tro­ša­če u Evro­pi u ko­joj je po­kret pro­tiv GMO-a sve ja­či. Sa­go­vor­ni­ci "Po­li­ti­ke" upu­će­ni u ovu te­mu ka­žu da je upra­vo to raz­log što su po­je­di­ni pro­iz­vo­đa­či od­lu­či­li da pro­me­ne prak­su u de­kla­ri­sa­nju.

– Mno­gi se na vre­me dis­tan­ci­ra­ju od naj­po­zna­ti­jih pro­iz­vo­đa­ča GM se­me­na i od­jed­nom sta­ju na stra­nu po­tro­ša­ča nu­de­ći im pra­vo iz­bo­ra. Sve­sni su da je šte­ta ko­ju kup­ci ši­rom sve­ta mo­gu da im na­pra­ve, ako to ne ura­de što pre, ne­sa­gle­di­va – ka­že "Po­li­ti­kin" sa­go­vor­nik.

"Gar­di­jan" je pre­neo da je "Mars" "du­bo­ko uve­ren da su (ge­net­ski mo­di­fi­ko­va­ni) sa­stoj­ci bez­bed­ni".

"Ke­llog's" i "Mars" pri­dru­ži­li su se ple­ja­di ve­li­kih bren­do­va ko­ji su ta­ko­đe obe­ća­li da će de­li­ti in­for­ma­ci­je o GMO sa­stoj­ci­ma sa svo­jim kup­ci­ma. Ta­ko­đe, dru­gi po ve­li­či­ni ame­rič­ki pro­iz­vo­đač hra­ne "Ge­ne­ral Mills" ob­ja­vio je prethod­ne ne­de­lje slič­no sa­op­šte­nje. Iz ove kom­pa­ni­je su sa­op­šti­li da je ja­sno da de­kla­ri­sa­nje pro­iz­vo­da na ovaj način ne mo­že da se oba­vlja sa­mo u jed­noj dr­ža­vi i da svi po­tro­ša­či u Ame­ri­ci usko­ro mo­gu oče­ki­va­ti iste deklaracije. Ova kom­pa­ni­ja je ob­ja­vi­la i sajt na ko­me kup­ci mo­gu da pro­ve­re o ko­jim ar­ti­kli­ma je reč.

Upra­vo ova­kvo ob­ja­šnje­nje mno­gi za­go­vor­ni­ci hra­ne, ko­ja je bez GMO, shva­ti­li su kao ob­ja­vu ka­pi­tu­la­ci­je prehrambe­ne in­du­stri­je. Jer, da li je re­al­no oče­ki­va­ti da pro­iz­vo­di ko­ji se pro­da­ju u Ver­mon­tu ne bu­du de­kla­ri­sa­ni na isti na­čin i u dru­gim sa­ve­znim dr­ža­va­ma u Ame­ri­ci.

...................................................

Za EU i Sr­bi­ju – bez GMO

I po­red do­sa­da­šnjih sna­žnih pri­ti­sa­ka Sr­bi­ja još ni­je do­ne­la pro­pi­se ko­ji bi do­zvo­li­li pro­met hra­ne i dru­gih pro­iz­vo­da ko­ji sa­dr­že GMO. Ne­ki od pro­iz­vo­da ove dve kom­pa­ni­je na­la­ze se i na na­šem tr­ži­štu. "Politika" je pi­ta­la uvo­zni­ke da li su oba­ve­šte­ni o no­vom de­kla­ri­sa­nju i gde se pro­iz­vo­de ar­ti­kli ko­ji se pro­da­ju na tr­ži­štu Sr­bi­je ko­ja za­bra­nju­je pro­met GM hra­ne.

Uvo­znik "Ke­llog's"-a za na­še tr­ži­šte, kom­pa­ni­ja "Or­bi­co" dostavila je od­go­vor u ko­me pro­iz­vo­đač za "Po­li­ti­ku" tvr­di da se pro­iz­vo­di iz nji­ho­vog asor­ti­ma­na, a ko­ji se pro­da­ju u Sr­bi­ji (uglav­nom ži­ta­ri­ce) pro­iz­vo­de u Evro­pi, u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji i Ne­mač­koj i ne sa­dr­že GMO.

– Zna­mo šta oče­ku­ju po­tro­ša­či u Evro­pi i ne ko­ri­sti­mo ge­net­ski mo­di­fi­ko­va­ni ku­ku­ruz i so­ju ni­ti nji­ho­ve de­ri­va­te u pro­iz­vo­di­ma ko­je pro­da­je­mo u Evro­pi. Ku­ku­ruz ko­ji ko­ri­sti­mo u Evro­pi za žit­ne pa­hu­lji­ce za do­ru­čak je jed­na posebna vr­sta. Obez­be­di­će­mo da i u bu­duć­no­sti ove si­ro­vi­ne ne bu­du ge­net­ski mo­di­fi­ko­va­ne - ka­žu za "Po­li­ti­ku" iz cen­tra­le kompanije "Ke­llog's".

U "Mar­su" koji posluje u ovom delu Evrope kažu da su svi sastojci koje koriste u svojim proizvodima u skladu sa visokim internim stan­dar­dima kvaliteta i bezbednosti i svim propisima. – Svi "Mars" proizvodi koje u Srbiji distribuira "Nelt" su bez GMO-a – kažu u ovoj kompaniji za "Politiku".

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...