Povodom Svetskog dana mladog vina, u Irigu se proslavlja Dan mladog portugizera

19. Novembar 2020
Foto: Mihailo Berček
Foto: Mihailo Berček

Velika proslava Vinske nove godine i ceremonija povodom Svetskog dana mladog vina, a u Srbiji – Dana mladog portugizera, ove godine ima sasvim drugačiju formu. Tamburaši i veliko okupljanje i druženje uz mlado vino, zbog epidemiološke situacije izostaju, ali svakako ostaje mogućnost degustacije samog vina iz ovogodišnje veoma dobre berbe!

Uprkos svemu nije izostao ni tradicionalni konkurs za najlepšu pesmu o vinu, najstariji pesnički konkurs ove vrste u Srbiji, koji „Mačkov podrum“ organizuje sa Srpskom Čitaonicom iz Iriga. A ko su pobednici konkursa otkriće u petak 20. novembra, tačno u podne, direktorka Srpske čitaonice u Irigu Vera Novaković, u uključenju uživo na društvenim mrežama Instagram i Facebook. Po proglašenju najboljih pesama, biće svečano otvorena i prva boca mladog portugizera svatovca.

Vitez mladog portugizera će i ove godine biti poznati pozorišni i televizijski glumac Aleksandar Dunjić.

Inače, Dan mladog portugizera, jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, i sorti vina portugizer, uveden je pre 13 godina sa idejom da, uz popularizaciju ove autohtone fruškogorske sorte, doprinese širenju vinske kulture i očuvanju tradicionalnih vrednosti.

Mlado vino  

Najpoznatije mlado vino na svetu svakako je beaujolais nouveau (božole nuvo) koje potiče iz istoimene francuske regije. Nastalo kao vino za radnike iz okoline Liona koji nisu mogli da priušte skupocena vina Bordoa i Burgonje, ubrzo je osvojilo ceo svet svojom nepretencioznošću, specifičnom bojom, lepršavim mirisom, i bogatim aromama.
Koncept mladog vina postoji u svim zemljama razvijene vinske kulture, u Italiji, Portugaliji, Mađarskoj itd., a na Fruškoj gori smo imali Svatovac. Svatovac, jer je to prvo vino koje je bilo gotovo da se pije u jesen, kad bi počela sezona slava i svatova.

Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi metodom karbonske maceracije ili fermentacija cele bobice. Ovom tehnologijom čuva se svežina, voćni kvalitet vina, a gorki tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa.

Lepršavi portugizer sa Fruške gore


cover FB stranica.jpg

„Mačkov podrum“ pravi mlado vino od sorte grožđa portugizer, kako se to nekad  radilo na Fruškoj gori. Portugizer je naša autohtona sorta grožđa, nekada vrlo zastupljena na Fruškoj gori. Sorta je dobila ima koje asocira na Portugaliju, jer je po legendi bečki baron Johan de Fris upravo odatle doneo.

„Mačkov podrum“ je prvi proizvođač mladog vina u Srbiji, koji ga pravi metodom karbonske maceracije. Po tradiciji se trećeg vikenda u novembru svečano otvaraju prve boce mladog vina, i uz slavlje ravno onom novogodišnjem, ovo lepršavo vino se pije i u njemu se uživa, na svim meridijanima, od Liona i Pariza, preko Toskane, Beča, Japana, do Njujorka i Bostona, izazivajući pravu planetarnu euforiju. Uspostavljajući Dan mladog Portugizera „Mačkov podrum“ je želeo da i našim ljudima pruži priliku da se priključe ovom slavlju.

Ovaj podrum je uspostavio i vinski viteški red, a tu titulu su nosili Aljoša Vučković, Žan Danijel Ruh, Slobodan Trkulja, Vanja Bulić, Zoran Kolundžija, Jovan Maljoković, a ove godine će titulu vinskog viteza poneti glumac Aleksandar Dunjić.
U saradnji sa Srpskom čitaonicom u Irigu, osnovane 1842, uspostavljena je i nagrada za najlepšu pesmu o vinu, koja se pobednicima konkursa dodeljuje na sam Dan mladog portugizera.

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Krigla piva na Oktoberfestu i do 13.80 evra
03. Jun 2022
Sve, pa i pivo poskupljuje zbog inflacije kakve u Nemačkoj nije bilo decenijama. Litarska...
Restoraterstvo
Šta voli da jede britanska kraljica?
02. Jun 2022
- Britanska kraljica Elizabeta II nema posebno egzotičan ukus, ali zna šta voli –...
Restoraterstvo
Spirit Style festival luksuznih rakija na Srebrnom jezeru
02. Jun 2022
Pred početak turističke sezone na Srebrnom jezeru, u hotelu Srebrno jezero, održaće se prvi...
Restoraterstvo
Objavljen svetski gastronomski vodič „Gault & Millau“ Srbija 2022 - Najboljim restoranima i kuvarima dodeljene nagrade
01. Jun 2022
„Gault & Millau” je kompetentan i pouzdan vodič koji svoj uticaj neprekidno...