Porodica Đoković ulaže u ekskluzivnu vinariju kod Topole

05. Februar 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Porodica tenisera Novaka Đokovića je počela da ulaže novac u proizvodnju vina.

Goran Đoković, stric "svetskog reketa broj jedan", kupio je pet hektara zemlje u selu Lipnica kod Topole. To zemljište je obrađeno, ali tek treba da se zasade čokoti vinove loze.

Pored toga, on je kao budući investitor, podneo opštini Topola i projekat za buduću vinariju, koji treba da se odobri i da dobije dozvolu za gradnju. Hektar zemljišta u ovom selu sada vredi oko 4.500 evra, ali se očekuje da će, nakon dolaska Đokovića u oplenački kraj, cena biti i četiri puta veća. Pre svega, zbog toga što je, kako prenosi "Alo", plan da se naprave dve manje vinarije, koje će biti ekskluzivne u svakom pogledu – i kada je u pitanju kvalitet, ali i sastav gostiju koji će ih posećivati. Zbog toga Topola već slovi za "Srpsku Toskanu".

Na imanju Đokovića sadiće se, kako se planira, sorte Sovinjon, Treminac i Malber, a ulaganje će samo u vinograde biti veće od 200.000 evra.

Imanje Đokovća se nalazi uz već zasađene vinograde od 13 hektara Baneta Avramovića, koji je prijatelj i advokat ove porodice. On je, kako tvrde u Topoli, i najzaslužniji za ulaganje Đokovića u vinogradarski posao.

Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika opštine, "iskorišćene su pogodnosti koje je nov zakon dao, tako je zaštićeno područje Topole sa geografskim poreklom".

- Sva naša vina mogu da se izvoze na tržišta širom sveta. Pre 11 godina je bila samo jedna, a u međuvremenu je obnovljena kraljeva vinarija, a sada ih ima deset. Imamo vinariju "Rogan", koju je otvorio naš čovek koji živi u Kanadi. Imamo i ulaganje od 3,5 miliona evra u nekadašnji PIK "Oplenac". Ta firma je bila u stečaju, kupljena je za 250.000 evra, a investitori iz Srbije i Rusije će uskoro da proizvode šest miliona litara vina, i to će biti najveća vinarija u državi - kaže Dragan Jovanović.

U vinariji "Rogan", koja se nalazi u istom selu, kažu da je teren oko Topole jedan od najboljih na svetu za proizodnju vina. Ovu vinariju je otvorio Dragan Rogan, profesor poljoprivrednog fakulteta, koji živi u Kanadi. Kako kaže domaćica vinarije Vesna Komljenović, "imaju 14 hektara vinograda, i nagrade za vina pokazuju da je izabran najbolji teren".

- Mi imamo četiri sorte, Kaberne, Šardone, Merlo, i originalnu vrstu Širas, koja se gaji u Australiji. Pokazalo se da je vino iz Srbije Širas bolje nego tamo gde je nastalo - kaže Vesna Komljenović.

U selu Lipnica je pre Drugog svetskog rata bilo 400 hektara vinograda, ali su tokom pet decenija uništeni. U celoj opštini je cilj da se godišnje podigne novih 500 hektara vinograda i voćnjaka.

Izvor: Alo

Poslednji komentari

Ica
Četvrtak , 04.02.2021. 17:31h
Preporuka:
0
+
0
-
Selo Lipovac kod Topole

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...