Nebojša Ilić, posle trideset godina života i rada u Švedskoj: Privilegija je biti ugostitelj

15. April 2021
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
Nebojša Ilić
On je licencirani stručnjak za ishranu, šef kuhinje s tridesetogodišnjim stažom u Švedskoj, član Švedske asocijacije kuvara, Food & Beverage menadžer, nekada vlasnik nekoliko restorana, master menadžer sa švajcarskom diplomom, verifikator, dietetičar, već desetak godina predavač u ugostiteljskoj školi… i šta sve ne. Ali je, pre svega, zaljubljenik u ugostiteljstvo, čovek s iznenađujućom količinom kreativne energije, radoznao, otvoren za nova znanja, nove ljude… Posvećen ličnom i profesionalnom razvoju, Nebojša Ilić spada u onu retku vrstu ljudi sa suncem u srcu i očima, koji poput savremenih Prometeja umeju u drugima da probude vatru želje da rastu, da unapređujući sopstveno znanje stvaraju nove vrednosti. Rođen u Srbiji, posle više od trideset godina života i rada u Švedskoj, odlučio je da se vrati kući i to s ozbiljnim „mirazom“ u stručnom znanju i dragocenom iskustvu, potpuno spreman da svojim kolegama otkriva deo po deo čarolije u kojoj i sam toliko dugo traje, inspirisan ljubavlju koju bez mere daje i koja mu se vraća.
 
Njegova priča počinje u Paraćinu, a nastavlja se u Austriji i potom u Švedskoj, zemlji velikih mogućnosti, u kojoj živi i radi do danas, više od trideset godina. Nebojša Ilić je u ugostiteljstvo ušao još kao srednjoškolac, radeći posle škole kao konobar u lokalnom kafiću da bi pomogao porodici i zaradio za džeparac. Vrlo brzo su i gosti i vlasnik kafića uočili njegov talenat da svemu daje svoj sopstveni pečat i radeći s neverovatnom lakoćom i radošću, goste čini zadovoljnim. Već tada se moglo naslutiti da će ugostiteljstvo biti njegov životni poziv i, kako sam kaže, smisao života.
 
Stvaranje sopstvenog gastro sveta
- Sa dvadeset i tri godine otišao sam u Švedsku i u Kalmaru, u jugoistočnom delu Švedske (Småland) na obali Baltičkog mora, počeo od početka – počinje svoju priču Nebojša Ilić. - Švedska je zemlja sa velikim mogućnostima za školovanje i profesionalno usavršavanje, a ja sam to obilato koristio. Prvo sam završio kuvarsku školu, a zatim i školu za šefa kuhinje (AMU - Kalmar). Profesionalni rad u kuvarstvu započeo sam u ekskluzivnom restoranu hotela “Stufvenas Gastgifveri“ na obali mora. Na njegovom meniju bila su isključivo jela od divljači i ribe, čija priprema iziskuje veoma dobro poznavanje procesa obrade mesa divljači i ribe da bi jelo bilo vrhunskog ukusa i kvaliteta. Tada sam počeo da shvatam koliko je oblast gastronomije široka i šta sve treba znati da bi moglo da se pripremi ukusno jelo, u kojem je ostalo ono najvrednije iz namirnica. Da bih što više naučio od onih najboljih, već 1990. godine postao sam član Švedske asocijacije kuvara. U želji da sam kreiram svoj gastronomski svet, u Kalmaru sam 1992. otvorio svoj prvi restoran-piceriju, kafe bar i restoran gde je služena uglavnom švedska hrana iz tog regiona. 
 
I - IMG-1036.JPG
 
Posle par godina, prodaje restoran i otvara „Bistro Torget“ (1998) u gradiću Nybro, nedaleko od Kalmara, specijalizovan za hladne i tople sendviče, kao i razne maštovite salate. Služena je i dimljena riba, piletina, pečeni krompir sa raznim dodacima, razne vrste kolača i torti, topli i hladni napici na bazi kafe… Već sledeće godine otvara diskoteku i à la carte restoran  „Chili“. Na meniju su bila jela internacionalne kuhinje, bazirana pretežno na ribi i morskim plodovima, kao i italijanska i francuska jela. Za njega je to bilo, po sopstvenom priznanju, posebno iskustvo. Ne samo da je zahtevalo znanje iz gastronomije i pripreme hrane, već je bilo potrebno savladati veštinu kako privući goste, pružiti im najbolju uslugu i ponudu i, što je najteže - zadržati ih kao goste. E, to je već iziskivalo novo ulaganje u sopstveno obrazovanje.
 
Uspeh - nagrada za rad s ljubavlju
- Nastavio sam sa školovanjem iz nekih srodnih oblasti, čije mi je poznavanje, smatrao sam, bilo neophodno da bih mogao da pružim kompletnu uslugu – ističe Ilić. - Završio sam kurs za baristu  u Štokholmu (“Gevalia Coffee School“) da bih se usavršio u pripremi napitaka od kafe. Brzo se pokazalo da kada se nešto radi sa ljubavlju - uspeh ne izostaje, a da je najbolji marketing - zadovoljan gost. Uvideo sam, takođe, da se kvalitet ne može postići bez timskog rada svih zaposlenih. Na vreme sam shvatio da samo zadovoljan zaposleni daje svoj maksimum i ima isti cilj kao i poslodavac. To je pred mene postavilo nove izazove. Mučilo me kako organizovati rad zaposlenih da bi se postigli najbolji rezultati, kako i čime motivisati zaposlene da daju svoj radni maksimum i da se usavršavaju u struci . To znanje stekao sam na fakulteta u Jönköpingu, u sklopu “JB University“ (2009 – 2014), sa diplomom Team Leader, Food & Bevarage Manager. 
_____________________
 
Švedska kuhinja i aktuelni trendovi
Iako je švedska kuhinja prilično tradicionalna, pretrpela je uticaj brojnih drugih kuhinja, poput italijanske, francuske klasične kuhinje, japanske (suši), libijske (kus-kus)… uključujući brzu hranu.  Najpoznatije švedsko jelo je “šetbular“, slično našim ćuftama. Za Švedsku je tipična falu kobasica, sladak pasulj sa brusnicom, puding sa mlevenim mesom i kupusom, fermentirana haringa i dr. Krompir, koji je nekada za Šveđane bio glavni izvor vitamina C, je namirnica koja čini najčešću dopunu većini tradicionalnih jela. Na severu Švedske ishrana se uglavnom zasniva na mesu irvasa, koje je važna namirnica u njihovoj ishrani, posebno među Samijima.
Aktuelni trend u švedskoj gastronomiji je kao i u Zapadnoj Evropi: smanjenje potrošnje mesa, smanjenje otpada od hrane i priprema jela na pari. Šveđani su veoma otvoreni da probaju nešto novo, drugačije od njihove tradicionalne hrane. Trenutno je aktuelna azijska hrana. Uz to, nastoje da što više kupuju od lokalnih proizvođača, jer se smatra da takvi proizvodi imaju veću nutritivnu vrednost, a prisutan je i ekološki aspekt: izbegava se duga vožnja kamionima, ostvaruje se bolji kontakt sa potrošačima itd.
Uzgred, u Švedskoj su zastupljeni restorani iz čitavog sveta. Samo prošle godine bilo  je 22 restorana sa bar jednom Mišelinovom zvezdicom, a ove godine ih ima - 18. 
_____________________
 
Ono što ga je potpuno impresioniralo u Švedskoj je velika briga o pravilnoj ishrani dece tokom školovanja, i u osnovnoj i u srednjim školama. Deca u toku nastave imaju pauzu od sat vremena za ručak koji se za njih priprema u specijalizovanim školskim kuhinjama. Na taj način, ne samo da se deca zdravo hrane, već i formiraju svest o tome koliko su način i vrsta ishrane važni za proces učenja i njihov ukupni razvoj. Hrana u školskim kuhinjama je raznovrsna, priprema se po nekoliko vrsta jela uz veliki izbor različitih salata, dresinga, ulja od svežih začina... Postoji poseban meni za vegane, vegetarijance, decu sa alergijom, za one koji ne jedu svinjsko meso itd. Zato je rad u školskom restoranu za Nebojšu Ilića bio pravi izazov, pa je već 2007. počeo da radi u gimnaziji “John Bauer“ u Kalmaru kao šef  restorana i kuhinje. Kako naglašava, u toku rada u školi, mnogo mu je pomoglo znanje koje je stekao na specijalizaciji u Štokholmu (Matkompetens Edukation) u oblasti različitih vrsta hrane za specijalne potrebe. 
 
I - IMG-3938.JPG
 
Hrana kao užitak i - lek
- Sa već podužim stazom u „kuhinji“ smatarao sam – kazuje Ilić -  da je pravo vreme da se posvetim hrani i s aspekta zdravlja a ne samo uživanja, s idejom da što više približim ta dva aspekta.  Već 2015. sam se posvetio novom usavršavanju i na Näringsakademi u  Štokholmu stekao zvanje diplomiranog stručnjaka za ishranu. Jesti i lepo i ukusno, a zdravo, učiniti da hrana bude lek – postao je cilj koji sam želeo da dostignem. Zato sam oberučke prihvatio da pored škole, radim i u Gradskoj bolnici u Kalmaru kao kuvar - dijetetičar. I tako, zaokružujući svoje znanje malo po malo, bio sam sve bliži ideji da je moja prava profesija - obrazovanje. I evo, već čitavih deset godina radim kao predavač i edukator u Ugostiteljskoj školi „Astar“ u  Kalmaru i  „Astar“ u Helsingborgu, držim predavanja za patronažne sestre, za zaposlene u opštini u Nibru, Emabodi, Mensterosu, Kalmaru, Bjuvu, Helsinborgu, Malmeu itd. Dobio sam i licencu za validatora u Kalmar regionu u kojem živim i radim. 
 
Ali, želji i volji za novim znanjem i napretkom kod Nebojše Ilića, izgleda - nikad kraja. Upravo završava Master studije u Švajcarskoj na prestižnom univerzitetu SHMS & IHTTI Leysin Geneva, rangiranom kao četvrti u svetu. Po završetku ovih studija, dobiće zvanje „Master of International Business in Hotel, Resort & Wellness Management“. 
- Sa ovim se krug polako zatvara i konačno, posle pune 32 godine, vraćam se u svoju zemlju s  željom da sve što sam naučio i stekao kroz praksu, nesebično podelim sa svojim kolegama u Srbiji. 
 
Posle toliko godina života i rada u hladnoj Švedskoj, u njemu je još uvek ona topla duša balkanska. Zato i ne čudi što na pitanje šta je suština profesije kojoj pripada, Nebojša Ilić odgovara: Humanost iznad svega i timski rad. A svojim kolegama poručuje: Pomažite i poštujte jedni druge, budite savesni. Radite timski, slušajte i učite jedni od drugih. Privilegija je biti u ovom poslu!
 
 
Ljiljana Rebronja
 
 
 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Recept za pasulj sa Solunskog fronta
18. Maj 2022
Kad se pasulj daje za ručak, onda ga treba očistiti još uveče u oči toga dana, pa ga...
Restoraterstvo
Škampi kao iz restorana - Kako da ih pripremite kod kuće
09. Maj 2022
Škampi su omiljeni među ljubiteljima morskih plodova koji u ovom jelu, ipak, najpre...
Restoraterstvo
Festival hrane u Dubaiju od 2. do 15. maja
26. April 2022
Festival hrane u Dubaiju (Dubai Food Festival) odnosno gradski godišnji festival hrane se...
Restoraterstvo
Školovanje čokolatijera u Beču
06. April 2022
U avgustu 2021. godine u saveznom službenom glasniku u Austriji je objavljen pravilnik o...