Najlepše vinske kuće u svetu

27. Decembar 2019
Najlepše vinske kuće u svetu

Prvoklasna hrana i vino, zadivljujuća arhitektura, luksuzni objekti, idilične lokacije… Portal Condé Nast napravio je listu najlepše dizajniranih vinarija.

Primećuje se trend da poznate vinske kuće, osim kvalitetnim vinom, žele da privuku potrošače i kreativnim, neobičnim dizajnom svojih vinarija, za šta angažuju poznate svetske arhitekte. To znači da vinarije nisu više usputna stanica na putu do glavnih atrakcija, već su i same postale destinacije ka kojima hrli sve više turista. A kako i ne bi hrlili kad vinarije na ovom spisku nude ništa manje od prvoklasne hrane i vina, zadivljujuće arhitekture, luksuznih objekata na idiličnim lokacijama.

Antinori nel Chianti Classico, Bergano – Italija

Arhitektonska kuća „Archea Associati“ osmislila je kompleks koja se stapa sa toskanskim pejzažem za vinariju porodice Antinori, koja se bavi proizvodnjom vina već 28 generacija. Atraktivno spiralno stepenište uklopljeno u čeličnu fasadu privlači najviše pažnje znatiželjnih gostiju, kao i krov objekta na kome je zasađena vinova loza. Kompleks vinarije sadrži i kompanijske kancelarije, salu sa 200 mesta, restoran i muzej.

Trinchero Napa Valley, Kalifornija – SAD

U saradnji sa lokalnim dizajnerima porodica Trinchero izgradila je savremenu vinariju sa akcientom na dizajnu enterijera, koji predstavlja mešavinu italijanskih i kalifornijskih uticaja, sa fokusom na istoriju ove porodice i regiona. Prostorije vinarije uređene su nalik na katedrale, dok podrum izgleda kao vinska pećina. Najnovija prostorije je degustaciona sala od 465 kvadratnih metara sa specijalno izrađenim nameštajem i VIP desgustacionom salom.

Bodegas Ysios, Rioha - Španija

Vinariju Bodegas Ysios izgrađena je 2001. godina prema dizajnu Santiaga Calatrave. Najatraktivniji „detalj“ je zapravo krov od aluminijuma i kedrovine na kome se oslikava planinski pejzaž regije Rioha. Vinarija je dobila ime prema egipatskim bogovima Izidi (Isis) i Ozirisu, za koje se verovalo da su blisko povezani sa svetom vina.

Vinarija Petra, Suvereto - Italija

Vinariju Petra, smeštenu nedaleko od starog toskanskog sela Suvereto, kreirao je švajcarski arhitekta Mario Bota. Zgrada je kružne osnove (prepoznatljiv stil ovog arhitekte), krov je prekriven biljakama, a ono što oslikava ovaj region jeste fasada obložena roze kamenon iz Verone.

Marqués de Riscal, Elsiego, Španija

Marqués de Riscal, vinarija u španskoj oblasti Elsiego, datira iz 1850-ih godina i delo je nagrađivanog arhitekte Frenka Gehrija koji je želeo da napravi centar novog grada vina. Ružičasti titanijumski eksterijer završen je 2006. godine i podseća na ukrasne mašne koje se postavljaju na poklone. Osim vinarije, kompleks sadrži hotel, restoran i Caudalie spa.

Lapostolle Clos Apalta, Colčagua, Čile

Alexandra Marnier Lapostolle, potomak francuske porodice koja je generacijama unazad proizvodila vino, i njen suprug Cyril de Bournet, počeli su 1994. godine da gaje vinu lozu i proizvode vina u plodnoj čileanskoj dolini Colčagua. Deset godina potom, otvorili su prelepu vinariju na brdu sa pogledom na njihovo imanje. Lapostolle Clos Apalta, čiji dizajn potpisuje kuća „Amercanda Architects“, je objekat na šest spratova izgrađen od drveta, stakla i čelika, a asocira na ptičje gnezdo smešteno na obronku planine. Osim prostorija za deguistaciju vina, Lapostolle nudi i „Relais & Châteaux“ smeštajne kapacitete.

R. López de Heredia, Rioha,  Španija

U želji da obeleži svoju 125. godišnjicu, vinarija R. López de Heredia, smeštena u španskoj oblasti Rioha, unajmila je čuvenu Zahu Hadid da dizajnira paviljon u kome će se nalaziti prodavnica i soba za degustaciju. Hadid je kreirala atraktivnu belu strukturu u obliku trougla, koji predstavlja “most koji spaja prošlost, sadašnjost i buduću evoluciju svetski poznate vinarije.”

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...