Međunarodni dan podizanja svesti o bacanju hrane

29. Septembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Generalna skupština UN proglasila je 29. septembar Međunarodnim danom podizanja svesti o bacanju hrane.

Ovaj datum prvi put se obeležava ove godine i predstavlja doprinos Evropske federacije banaka hrane u sprečavanju rasipanja hrane.

Banka hrane Beograd u saopštenju navodi da je to istovremeno i javni poziv na akciju pojedinaca i kompanija da iskoriste inovacije i tehnologiju kako bi se zaustavio problem gubitka i bacanja hrane.

U prilog važnosti ove teme govore i podaci koji pokazuju da se jedna trećina hrane koja se proizvede u svetu za ljudsku potrošnju - oko 1,3 milijarde tona, svake godine baca, dok istovremeno skoro jedna milijarda ljudi u svetu gladuje.

Kada je u pitanju Srbija, procenjuje se da 26,1% stanovništva živi na ivici siromaštva, a u celoj Evropi taj procenat je niži samo za 1%, dok se 90 miliona tona hrane baci.

U saopštenju se ističe da bi, ako bi se viškovi hrane na odgovarajući način distribuirali, ta količina bila dovoljna da nahrani sve one koji su gladni.

U cilju pomoći rešavanja problema siromaštva i gladi, Banka hrane Beograd zajedno s kompanijom  Delhaize Srbija već šestu godinu zaredom realizuje projekat "Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, zahvaljujući kome 9.000 socijalno ugroženih građana svakodnevno dobija voće i povrće.

"Problem viškova hrane zahvata ceo svet, zato je potrebno raditi kontinuirano na rešenjima koja dovode do efikasnog korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi. U tome je veoma važna podrška korporativnog sektora, a pravi primer toga je saradnja koju već više od deset godina imamo sa kompanijom  Delhaize Srbija. Zahvaljujući njoj naši korisnici svakodnevno dobijaju sveže voće i povrće“, istakla je je Radmila Ivetić, predsednica udruženja Banka hrane Beograd.

Kroz saradnju sa više od 70 humanitarnih organizacija Banke hrane, kompanija Delhaize Srbija do sada je donirala više od 4.000 tona namirnica, a uz podršku partnera iz UN u toku je razvoj novog, digitalnog modela doniranja hrane koji će pojednostaviti ovaj proces i omogućiti da hrana stigne do još većeg broja korisnika kojima je potrebna.

Izvor: Tanjug/ RTV

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...