Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a

12. Februar 2024
Foto: Air France - KLM avio grupa
Foto: Air France - KLM avio grupa

Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne ponašaju isto kao i na zemlji. Receptori čula ukusa mogu da oslabe za čak 30% na letu, a razlog tome se nalazi u drugačijem atmosferskom pritisku i suvom vazduhu u kabini. Nekada su zbog ovog problema jela u avionima sadržavala puno soli, šećera i začina kako bi se pojačao ukus, što je sve moglo imati zdravstvenih posledica po putnike. Upravo iz ovog razloga, avio-kompanija Air France već punih sedam godina sarađuje sa kuvarima nosiocima Mišelinovih zvezdica i najboljim somelijerima na svetu, kako bi, kao ambasador francuske gastronomije u oblacima, svojim putnicima ponudila na letu gastronomsko iskustvo dostojno najboljih restorana.

Od 1. februara 2024, putnici Air France biznis klase na letovima kratkih relacija moći će da uživaju u obrocima koje je za njih osmislio poznati francuski kuvar Fransoa Adamski, nosilac Mišelinove zvezdice i nekadašnji predsednik tima Francuske za prestižno kulinarsko trakmičenje Bocuse d'Or, koji je svoje kulinarsko umeće sticao u restoranima najboljih hotela na svetu. U pitanju je meni koji se menja tokom dana. Na letovima pre 10 časova služi se doručak koji se sastoji od sendviča sa dimljenim lososom, krem sirom i mirođijom, uz dodatak francuskih peciva. Nakon 10 časova služe se gurmanski sendviči sa piletinom, dimljenom paprikom, povrćem i začinskim biljem, a prate ih tradicionalni francuski slatkiši.

Gastronomsko iskustvo na letu u avionima Air France-a tradicionalno započinje šampanjcem, a obroke prati stroga selekcija vina i šampanjaca, koji se sada služe u čaši, kao i niz toplih i hladnih napitaka.

U skladu sa odlukom avio-kompanije Air France da će na letovima koji polaze iz Francuske koristiti samo lokalne namirnice, Fransoa Adamski je kreirao ukusne sendviče koristeći meso, mlečni proizvode, jaja i sireve francuskog porekla, kao i ribu koja dolazi iz održivog ribolova. Prateći politiku održivog keteringa, obroci se služe u posebno dizajniranim kutijama pravljenim od organskih materijala, koje se nakon upotrebe recikliraju.

Šireći francusku kulturu i stil života širom sveta, avio-kompanija Air France je gastronomiju u avionima podigla na još najviši nivo, direktno u oblake.  

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...