Konačno usvojena Strategija razvoja vinskog sektora Srbije

28. Decembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Nakon usvajanja dugoočekivane Strategije razvoja vinskog sektora Srbije koju je kreirao Savez vinogradara i vinara Srbije, deluje da su šanse za unapređenje domaće vinske scene postale značajno veće. Iako nije prvi, ovo bi trebalo da bude jedan od najvažnijih i najvećih koraka napred, na dugom putu buđenja srpskog vinarstva. Pomenuta Strategija rezultat je višemesečnog pripremanja i rada, a podeljena je na nekoliko segmenata, kako bi srpsko vinarstvo dobilo adekvatnu podršku u svim sektorima. Ovim je uspešno zaokruženo prvo poglavlje u radu Saveza vinara i vinogradara Srbije

Vladavina vinskog prava

Savez vinogradara vinara Srbije osnovan je 22.07.2019. i sačinjen od 12 udruženja vinara sa geografskim poreklom. Odmah zatim doneta su akta o radu Saveza (Statut, Osnivački akt, Poslovnik o radu U.O.), a zatim su definisani ciljevi i zadaci rada Saveza. Urađena je detaljna analiza stanja i date su preporuke u oblasti razvoja vinogradarskog sektora za sledeće rejone: Pirot, Niš, Negotin, Knjaževac, Leskovac, Vranje, Valjevo, Kragujevac i Mladenovac. Savez je uzeo aktivno učešće na izradi i usvajanju pravilnika za podsticaje u sektoru vinarstva i vinogradarstva. Između ostalog, pokrenuta je i inicijativa za formiranje radne grupe za donošenje novog zakona o vinu. Sve svoje aktivnosti Savez je realiizovao i kroz kvalitetnu saradnju sa svim resornim ministarstvima, Privrednom komorom Srbije i Vojvodine, kao i sa Turističkom organizacijom Srbije, a ostvarena je saradnja i sa savetodavnim stručnim službama, Upravom za agrarna plaćanja i Službom za IPARD.

Vinska solidarnost


Epidemija izazana virusom kovid-19 čitav vinski sektor dovela je u veoma tešku situaciju, a na koju je Savez reagovao  pravovremenom analizom stanja i predlogom mera za pomoć ovom sektoru. Nadležnim resornim službama predata je inicijativa i predlog mera kako bi se zaštitilo domaće tržište grožđa i vina, usled krize izazvane pandemijom. U saradnji sa JKP Gradske pijace, tokom pandemije organizovana je online prodaja vina preko veb-aplikacije JKP Gradske pijace, pod sloganom Sačuvajmo domaće vinare, a kojom je Savez apelovao na  građane da kupuju domaća vina. Takođe, pokrenuta je i uspešno realizovana humanitarna akcija prikupljanja novčane pomoći za podršku zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv virusa korona.

Vinski promo paket

Na dan Svetog Trifuna, slave srpskih vinara, održana je manifestacija ocenjivanja srpskih vina u hotelu Radisson Blu, pod sloganom Sveti Trifun na Savskom vencu. Takođe, organizovana je degustacija srpskih vina kineskim partnerima, ekonomsko-trgovinskom savetniku Ambasade Narodne Republike Kine Tangu Xiaodongu i ekonomsko-trgovinskom atašeu Daiju Jingchengu, sa kojima su i vođeni razgovori o nastavku saradnje u vezi sa mogućnošću izvoza srpskih vina na kinesko tržište. Dogovorena su i realizovana partnerstva sa domaćim medijskim kućama, čime su stvoreni uslovi za kvalitetno predstavljanje rada Saveza. Kreiran je logotip i pokrenuti su zvanični nalozi Saveza na društvenim mrežama. Započeto je i planiranje zajedničkog nastupa i predstavljanje srpskog vinarstva na uglednim internacionalnim vinskim manifestacijama.

Strategija velikih vinskih ambicija

Podrškom Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede, obezbeđena su sredstva i potpisan je ugovor o izradi Strategije vinarstva i vinogradarstva za period od 2021. do 2031. godine sa agencijom Horwat, sa kojom je Savez aktivno radio na izradi i usaglašavanju Strategije. Kao rezultat tog rada, pripremljen je završni dokument koji je Vlada Srbije usvojila, čime su konačno stvoreni uslovi za sistemski razvoj celokupnog vinskog sektora. Sve u svemu, deluje da su i Savez i domaća vinska scena na pravom putu, popločanom velikim vinskim ambicijama.


Izvor: Wine Style

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...