Kako doručkuju u različitim krajevima sveta?

02. Jun 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Širom sveta, ljudi svoj dan uglavnom započinju doručkom. Iako postoji mnoštvo recepata i hrane, svaka od zemalja ima neke svoje običaje po kojima se razlikuje od ostalih. Ovako izgleda doručak u samo nekima od njih.

Pored toga što je prepoznatljiva  po raznovrsnom pivu, Češka je poznata i po ukusnoj hrani koja se tamo služi. Tradicionalni češki doručak sastoji se od ražanog hleba ili kifli, kobasica, pekmeza, meda ili nekog drugog namaza, kao i od nekoliko kriški sira i šunke. Omiljeno jelo svakog domaćina  svakako su pohovano ili prženo meso (svinjsko ili pileće) servirano sa kriškama limuna, knedlama ili gulašom. U češkim restoranima uvek se može pronaći tradicionalno jelo, kombinacija pečene prasetine sa knedlama i kupusom. Od slatkih poslastica služe se raznovrsne kuglice sa šljivama i makom, ukusne palačinke ispunjene voćnim džemom, kao i štrudlice sa jabukama.

Tipičan nemački doručak obuhvata hleb ili peciva sa maslacem i džemom, uz koji idu čaj, kafa ili osvežavajući sok od pomorandže. Obimniji doručak uključuje suvo meso, a popularne opcije svakako su žitarice, voće i surutka. Za sve gurmane koji vole kobasice, Currywurst je omiljena brza hrana – skuvana, a potom i prepržena kobasica, isečena na komadiće i začinjena sa kari sosom, kečapom ili paradajz sosom uz koju se služi i pomfrit.

Jaja na oko, pržena slanina, pasulj, kobasice, pečurke, paradajz , tost, i to na jednom tanjiru, nije sve što Engleska nudi svojim gostima.  U hotelu „The Hyde Park“ u Londonu, bogat i raznovrstan doručak serviran je na srebrnim tanjirima, a sve namirnice su sveže i tople. Svim gostima na raspolaganju je i veliki izbor voća, sveže jagode, ananas, mango, dinja, zelene smokve, suve šljive, a tu su i specijaliteti poput dimljenog lososa, stekova sa pečurkama i bubrezima, kao i krvavice.

Kao pomorska zemalja, Holandija je poznata po haringama koje su ujedno i simbol holandske hrane. Riba je oduvek bila deo nacionalne hrane, pa svi turisti mogu da naprave izuzetak i da uživaju u nekim jelima od ribljeg mesa, čak i za doručak. Doručak u Holandiji je obično lagan, serviraju se ukusne palačinke, a mališani obično izaberu neslani puter sa nekim od slatkih preliva.

U Mađarskoj se dan uvek zasladi mekim i ukusnim pecivima koja su punjena sirom, komadićima mesa ili nekim drugim nadevom. Pošto se gulaš (meso i povrće začinjeno paprikom) u ovoj zemlji jede vekovima unazad, svi koji posete Mađarsku imaće priliku da uživaju u ovom tradicionalnom jelu uz koje će biti serviran hleb zajedno sa hladnim pivom.

Kroasan „Pain au chocolat“ (kroasan punjen čokoladom) ili „Brioche“ (hleb zlatnih lisnatih korica), uglavnom se praktikuju za doručak u Francuskoj. Doručak je uvek lagan i uključuje sezonsko voće, žitarice sa mlekom, kao i sveže ceđen sok. Deca se najčešće opredeljuju za slatke verzije doručka, kroasane sa iseckanim bademima, maslacem ili kremom.

Italijanska kuhinja svakako je jedna od najpopularnijih u svetu. Nudi veliki izbor pasti različitih oblika i punjenja, kao i pice na kojima se mogu naći sveži začini poput čeri paradajza, maslina i bosiljka. Italijani svoj jutarnji obrok upotpunjuju šoljom kapućina.

Jedan od popularnih doručaka u Španiji je tost preliven maslinovim uljem, kao i prelivom od svežeg paradajza, koji je ujedno jednostavan, a isto tako i ukusan obrok. Služi se uz sveže ceđeni sok ili kafu.

Doručak u Turskoj obuhvata nekoliko vrsta začinjenih kobasica, među kojima je svakako najpopularniji „sudžuk“ (kobasica pravljena od mlevenog mesa, najčešće goveđeg i raznih začina). Pored belog hleba koji se najčešće služi uz neke od mesnatih proizvoda, služi se i burek punjen mlevenim mesom, sirom ili povrćem. Doručak je najbolje završiti turskom kafom, po kojoj je ova zemlja svakako poznata.

Priredila: Ivana Stojanović

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...