Kafana "Znak pitanja" vraćena starim vlasnicima

18. Maj 2017

Ministarstvo finansija potvrdilo je rešenje Agencije za restituciju - čuvena kafana "?", kako saznaju "Novosti", vraćena je naslednicima starog vlasnika Ivana Pavlovića. Ministarstvo je to odlučilo posle razmatranja žalbe Republike Srbije i preduzeća "Varoš kapija".

Pravobranilaštvo i "Varoš kapija" sada imaju rok od mesec dana od prijema presude da pokrenu upravni spor. Ukoliko to ne urade, rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa, smatraće se konačnim. Time će "?" konačno biti isključen iz postupka privatizacije, za šta su se protestima borili građani, zaposleni, novinari...

Kuću u kojoj se nalazi ova turistička atrakcija podigao je, po nalogu kneza Miloša, 1823. godine, Naum Ičko, sin Petra, autora Ičkovog mira, potpisanog 1807. sa Portom. Posle Naumove smrti, knez Miloš, čija je kuća u stvari bila, poklanja je svom lekaru Ećim-Tomi Kostiću, koji je u njoj napravio prvu kafanu. Tu su svraćale mnoge poznate ličnosti, uključujući i Vuka Karadžića. Današnje ime kafana dobija 1892, kada njen vlasnik postaje Ivan Pavlović, trgovac crkvenim stvarima.

Uprkos mnogobrojnim ponudama da proda ovu kultnu kafanu, Pavlović je to uporno za života odbijao. Želeo je da ona ostane njegovim naslednicima, koji će je očuvatu upravo onakvom kako je izgledala s kraja 19. veka. Jedini drugi vlasnik kog je mogao da zamisli bila je Opština, ali pod istim uslovom - da "?" ostane autentičan, sa drvenim stolicama bez naslona, nalik na tronošce, klupama i fenjerima.

Zgrada je oduzeta od Pavlovićeve dece 1959, ali oni do kraja nisu prestali da se bore za nju. Kada odluka o restituciji postane pravosnažna, kažu, planiraju da ispune želju svog pretka i očuvaju "?" onakvim kakav je bio u njegovo vreme.

Podsetimo, pošto Crkva nije bila zadovoljna idejom da se lokal nazove "Kod Saborne crkve", na njemu je jednog jutra osvanula tabla sa imenom "?". I tako je ostalo do danas.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...