Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta

29. Maj 2024
Foto: Neša Dimić studio
Foto: Neša Dimić studio

Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’, koja važi za mnoge, ali ne i za Fabiolu Falasku, koktel majstoricu i globalnu brend ambasadorku za Malfy džin, koja je nedavno prvi put posetila Beograd. Umesto limunade, naša sagovornica radije bira da napravi džin tonik i druge poznate koktele, a svoje umeće kroz edukacije deli sa hiljadama drugih koktel majstora širom Evrope – od Engleske gde živi, Italije, Francuske, Bugarske, pa sve do Amalfi Terrazze, gde se ovog puta susrela sa kolegama iz Srbije. Ovom prilikom, Fabiola otkriva tajne savršenih koktela, koje svako može da napravi, čak i kod kuće.

- Ljudi danas žele piće koje je lagano i pitko, kako bi mogli da ga konzumiraju u bilo koje doba dana, bilo da su na opuštenom matineu, na piću sa prijateljima posle posla ili u večernjem izlasku - ističe na početku razgovora Fabiola Falaska i dodaje da upravo zato kokteli koje ona voli da pravi kao bazu sadrže džin, koji je danas omiljeno piće većine gostiju.

Fabiola, koja već deceniju živi u Londonu, otkriva i šta znači biti koktel majstor u savremeno doba. - Pružanje nezaboravnog iskustva gostima je za mene pravi izazov, ali ujedno i zadovoljstvo. Rad u ugostiteljstvu nije lak, ali ima svoje čari, pogotovo ako volite da sklapate nova poznanstva – a ja sam poreklom iz Italije, može se reći da je to deo našeg duha. Najiskrenije mislim da koktel majstor, pored uloge da pažljivo osmisli koktel, ima i tu „moć“ da nekome ulepša dan i popravi raspoloženje. To me ispunjava i verujem da me je strast prema koktelima dovela tu gde sam danas - navodi Fabiola.

Fabiola je provela godine u traženju savršenih sastojaka za pića koja kreira, ali smatra da je kvalitetna osnova koktela najvažnija, a baza koju je ona odabrala upravo je džin. U moru odličnih, naša sagovornica pravi razliku i zato bez dileme titulu najboljeg daje Malfy džinu, koji je od nedavno dostupan i na tržištu Srbije.

- Malfy džin je inspirisan Amalfi obalom, a izdvaja se po svom citrusnom ukusu i nasleđu. Dolazi u četiri ukusa. Pored originalnog, tu su još tri osvežavajuća koja karakterišu italijanski limun, sicilijanske crvene narandže i roze grejpfrut. Kada osetite miris Malfy con Limone ili Malfy Rosa, odmah prepoznajete svežinu citrusnih nota. Pored toga, inovativne tehnike hladne ili vakuumske destilacije, koje pomažu prilikom očuvanja svežeg ukusa citrusa, čine Malfy jedinstvenim, zbog čega je i stekao svetsku slavu među džinovima - ističe Fabiola.

Za kraj ovog inspirativnog razgovora, nismo odoleli, a da ne zamolimo našu sagovornicu da nam preporuči koktel koji, u susret toplim letnjim danima, i sami možemo da napravimo.

- Bez dvoumljenja, preporučila bih čuveni koktel Negroni, ali sa akcentom na Malfy Gin con Arancia, jer narandža pojačava spektar ukusa i čini ga atraktivnijim od klasičnog Negronija. Sve što vam je potrebno jeste jedna čaša koju ćete napuniti ledom. Zatim, u šejker sipajte 35ml Malfy Gin con Arancia, 25ml gorkog aperitiva, 25ml slatkog vermuta i miksajte 20 do 30 sekundi. Koktel sipajte u čašu i ukrasite ga tanko isečenom kriškom ili korom pomorandže - istakla je Fabiola i dodala da voće i začinsko bilje poput limuna, narandže, grejpfruta, bosiljka, ruzmarina ili majčine dušice, dodatno obogaćuju iskustvo uživanja u koktelima.

Pored Negronija, Fabiola najčešće pravi i osvežavajući Spritz, u kombinaciji sa Malfy džinom con Limone, limončelom, soda vodom i penušavim vinom. Ponekad je najbolja opcija i klasičan džin tonik, pri čemu savetuje da treba voditi računa da se osnovni ukus u džinu upari sa tonikom koji će istaknuti ono najbolje u piću i i kriškom voća koje prati istu liniju ukusa.

Ukoliko želite da i vi popijete savršeni koktel, na najlepšoj terasi u Beogradu i osetite la dolce vita stil života – obavezno posetite Amalfi Terrazzu na Kosančićevom vencu 27. Više informacija o programu i konceptu terase možete pronaći na Instagram profilu @amalfiterrazza, kao i na zvaničnom sajtu.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra
04. Jul 2024
Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena...
Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...