Intervju: Nenad Jovanović, šef kuhinje hotela Courtyard Belgrade City Center

24. April 2019
Intervju: Nenad Jovanović, šef kuhinje hotela Courtyard Belgrade City Center

Da je briga o gostima u kompaniji Marriott jedna od najvažnijih ali ne i jedina, govori praksa koja se već godinama neguje u ovoj kompaniji. Naime, jednom godišnje dodeljuju se priznanja najboljim hotelskim timovima i pojedincima koji su izuzetnim rezultatima u obavljanju svog posla dali snažan impuls jačanju ovog globalnog hotelskog brenda i njegove konkurentske prednosti na tržištu. Prošle godine beogradski hotel Courtyard Belgrade City Center i njegovi zaposleni, dobili su čak nekoliko visokih priznanja. Jedna od prestižnih nagrada sa podugačkim nazivom - The Europe Winner for Select - International Brands for the ACE Executive Chef (Award of Culinary Excellence) Award, pripala je i mladom šefu kuhinje Nenadu Jovanoviću, potpuno posvećenom poslu koji je za njega očigledno – mnogo više od posla. 

● Dobili ste unikatno priznanje o kojem mnogi šefovi sanjaju i ušli u svetsku kuvarsku ligu. Kako se, u stvari, vrši kandidatura i šta je presudno za osvajanje priznanja?

- Sama činjenica da se na nivou čitavog sveta u kompaniji Marriott jednom godišnje nominuju i nagrađuju najuspešniji zaposleni i timovi, dovoljno govori da nominacija mora da bude veoma ozbiljna. Princip je da top menadžment svih brendova bira predstavnike koji su se tokom godine  istakli u inovacijama, kreativnosti, osvežavanju slike samog restorana, doprineli porastu prihoda… i nominuje ih za priznanje u određenoj kategoriji. Moja nagrada je vezana za šefove u okviru Courtyard brenda.



Na gastro mapi kompanije Marriott

● Šta za vas i za hotel znači ovo priznanje?

- Svako priznanje nosi neki nivo zadovoljstva ali i odgovornosti. Kada saznate da ste u igri za najbolje na svetu, dobijete snažan vetar u leđa, jer je to ozbiljno priznanje da je ono što radite dobro i podsticaj da samo treba da nastavite tako do samog vrha.

Veoma sam srećan što smo uspeli da postavimo naš hotel i restoran „Credo“ na svetsku gastro mapu restorana u okviru kompanije Marriott. Zahvaljujući ovoj nagradi, i o Srbiji i Beogradu čuje se širom sveta. Sve to stiže i do naših potencijalnih gostiju koje možda baš to podstakne da izaberu naš grad za svoju sledeću avanturu.

● Imaju li gosti sada veća očekivanja od vas?

- Iskreno, verujem da uživaju u hrani koju im pripremamo i da u svakom zalogaju osećaju i moj trud i trud čitavog „Credo“ tima, i našu želju da prevazilazimo njihova očekivanja i opravdavamo njihovo poverenje.



 ● I kad smo već kod hrane, na čemu je fokus u vašem konceptu jelovnika? Na čemu insistirate i od čega ne odustupate?

- Koncept jelovnika restorana „Credo“ je "casual food", a fokus na jasnim ukusima i korišćenju lokalnih namirnica. Držimo se manje-više klasičnih tehnika kuvanja ali insistiram na modernoj  prezentaciji jela. Svako jelo koje izađe iz kuhinje mora da izgleda isto i da ima isti ukus, bez obzira koji ga je kuvar u našoj kuhinji spremao. Gost, jednostavno, ne sme da oseti razliku. I tu nema kompromisa. Kao što ni ja ne odstupam od svoje ideologije kuvanja i služenja hrane.

● Mnoge kolege se sigurno pitaju: kako stići do svetske lige? Šta biste im poručili?
 
- Samo predanost i istrajnost u ovom poslu mogu dovesti do uspeha. A uspeh je da vaši gosti uživaju u svakom jelu i da prate vašu ideologiju, bez obzira u kojoj kuhinji spremate.

Ljiljana Rebronja

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 89

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...