Intervju: Nenad Jovanović, šef kuhinje hotela Courtyard Belgrade City Center

24. April 2019
Intervju: Nenad Jovanović, šef kuhinje hotela Courtyard Belgrade City Center

Da je briga o gostima u kompaniji Marriott jedna od najvažnijih ali ne i jedina, govori praksa koja se već godinama neguje u ovoj kompaniji. Naime, jednom godišnje dodeljuju se priznanja najboljim hotelskim timovima i pojedincima koji su izuzetnim rezultatima u obavljanju svog posla dali snažan impuls jačanju ovog globalnog hotelskog brenda i njegove konkurentske prednosti na tržištu. Prošle godine beogradski hotel Courtyard Belgrade City Center i njegovi zaposleni, dobili su čak nekoliko visokih priznanja. Jedna od prestižnih nagrada sa podugačkim nazivom - The Europe Winner for Select - International Brands for the ACE Executive Chef (Award of Culinary Excellence) Award, pripala je i mladom šefu kuhinje Nenadu Jovanoviću, potpuno posvećenom poslu koji je za njega očigledno – mnogo više od posla. 

● Dobili ste unikatno priznanje o kojem mnogi šefovi sanjaju i ušli u svetsku kuvarsku ligu. Kako se, u stvari, vrši kandidatura i šta je presudno za osvajanje priznanja?

- Sama činjenica da se na nivou čitavog sveta u kompaniji Marriott jednom godišnje nominuju i nagrađuju najuspešniji zaposleni i timovi, dovoljno govori da nominacija mora da bude veoma ozbiljna. Princip je da top menadžment svih brendova bira predstavnike koji su se tokom godine  istakli u inovacijama, kreativnosti, osvežavanju slike samog restorana, doprineli porastu prihoda… i nominuje ih za priznanje u određenoj kategoriji. Moja nagrada je vezana za šefove u okviru Courtyard brenda.



Na gastro mapi kompanije Marriott

● Šta za vas i za hotel znači ovo priznanje?

- Svako priznanje nosi neki nivo zadovoljstva ali i odgovornosti. Kada saznate da ste u igri za najbolje na svetu, dobijete snažan vetar u leđa, jer je to ozbiljno priznanje da je ono što radite dobro i podsticaj da samo treba da nastavite tako do samog vrha.

Veoma sam srećan što smo uspeli da postavimo naš hotel i restoran „Credo“ na svetsku gastro mapu restorana u okviru kompanije Marriott. Zahvaljujući ovoj nagradi, i o Srbiji i Beogradu čuje se širom sveta. Sve to stiže i do naših potencijalnih gostiju koje možda baš to podstakne da izaberu naš grad za svoju sledeću avanturu.

● Imaju li gosti sada veća očekivanja od vas?

- Iskreno, verujem da uživaju u hrani koju im pripremamo i da u svakom zalogaju osećaju i moj trud i trud čitavog „Credo“ tima, i našu želju da prevazilazimo njihova očekivanja i opravdavamo njihovo poverenje.



 ● I kad smo već kod hrane, na čemu je fokus u vašem konceptu jelovnika? Na čemu insistirate i od čega ne odustupate?

- Koncept jelovnika restorana „Credo“ je "casual food", a fokus na jasnim ukusima i korišćenju lokalnih namirnica. Držimo se manje-više klasičnih tehnika kuvanja ali insistiram na modernoj  prezentaciji jela. Svako jelo koje izađe iz kuhinje mora da izgleda isto i da ima isti ukus, bez obzira koji ga je kuvar u našoj kuhinji spremao. Gost, jednostavno, ne sme da oseti razliku. I tu nema kompromisa. Kao što ni ja ne odstupam od svoje ideologije kuvanja i služenja hrane.

● Mnoge kolege se sigurno pitaju: kako stići do svetske lige? Šta biste im poručili?
 
- Samo predanost i istrajnost u ovom poslu mogu dovesti do uspeha. A uspeh je da vaši gosti uživaju u svakom jelu i da prate vašu ideologiju, bez obzira u kojoj kuhinji spremate.

Ljiljana Rebronja

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 89

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Krigla piva na ovogodišnjem Oktoberfestu prelazi prag od 15 evra
04. Jul 2024
Pivo će na predstojećem Oktoberfestu u proseku poskupeti za 3,9 odsto i prvi put će čuvena...
Restoraterstvo
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. Maj 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...