Februar u znaku juga Italije

31. Januar 2018
Februar u znaku juga Italije

Predstavnici 31 kompanije sa juga Italije srešće se sa privrednicima Srbije i regiona 27. februara, u hotelu Hyatt u Beogradu, na skupu posvećenom saradnji u oblasti proizvodnje hrane i pića . 

Proizvođači  hrane i pića iz poznatih regija južne Italije - Bazilikata, Kalabrija, Kampanija, Pulja, Sicilija, Abruco, Molize i Sardinija, predstaviće svoje proizvode kolegama iz Srbije i regiona, a oni će se upoznati sa poljoprivredno-prehrambenim sektorom Srbije i susednih zemalja.

- Oko 40 privrednika i kupaca iz regiona – koji će posetiti ovu manifestaciju zahvaljujući saradnji sa kancelarijama Agencije ICE iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Albanije i Crne Gore koje predstavljaju tržišta 9 zemalja regiona – prisustvovaće takođe prezentacijama, radionicama i B2B sastancima koji će biti organizovani u sklopu ovog događaja koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije u sklopu projekta “Piano Export Sud II”- objasnila je Marina Skonjamiljo, direktorka beogradske kancelarije Agencije za spoljnu trgovinu Ministarstva ekonomskog razvoja Republike Italije.

- Domaćem i regionalnom tržištu biće predstavljeni proizvodi visokog kvaliteta i pristupačnih cena, među kojima su najpoznatiji izuzetna italijanska vina, maslinovo ulje, popularne testenine, sirevi… Sa čuvenim delikatesima se mogu upoznati i građani na velikoj prezentaciji u Beogradu, koja će biti organizovana u tržnom centru Delta city, 24. februara – najavila je Skonjamiljo.

Najavljeni događaji su nastavak izuzetno uspešne privredne saradnje Italije i Srbije. Kada je reč o srpskom izvozu, Italija je najznačajniji izvozni partner Beograda, dok je u uvozu Italija na drugoj poziciji, iza Nemačke. U poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Italija je prva zemlja na svetu iz koje Srbija uvozi robu (u vrednosti od preko 80 miliona evra), što svedoči o postojećoj snažnoj ekonomskoj vezi koja bi mogla dodatno da se ojača zahvaljujući i proizvodima iz južne Italije.

Ukupna vrednost trgovinske razmene između Italije i Srbije, prema zvaničnim podacima za period januar-oktobar 2017. godine, iznosi oko 3 milijarde 298 miliona evra, što je značajno povećanje u odnosu na 2016. i 2015. godinu. Izvoz Srbije u Italiju iznosio je 1,699 milijardi evra, dok je Italija u Srbiju izvozila robu u vrednosti od 1,599 milijardi evra.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...