Dan mladog portugizera 16. novembra

15. Novembar 2017
Dan mladog portugizera 16. novembra

Već punih deset godina svi građani i gosti Novog Sada imaju priliku da uživaju u Danu mladog portugizera. Tom prilikom se ne samo u Novom Sadu, već u celom svetu svečano otvaraju prva burad sa mladim vinom, čime se obeležava nova vinska godina.

- Ovogodišnji Dan mladog portugizera posebno je značajan, ne samo zbog toga što se održava već 10. put, nego zato što je tog dana i slava Grada Novog Sada, te će se i na taj način potvrditi identitet ovog grada kao destinacije koja neguje kulturu i tradiciju i tako privlači veliki broj turista - istakao je na konferenciji za novinare član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

Izvršna direktorka vinarije “Mačkov podrum” Đurđica Jojić Novaković je napomenula da se program odvija na početku Zmaj Jovine ulice i počinje od 17 sati.

- I ove godine će se manifestacija održati na istom mestu i u isto vreme, dakle na početku Zmaj Jovine ulice, od 17 do 19 časova, će se sve vreme odvijati besplatna degustacija portugizera, a uz to i uobičajen program – tamburaši, proglašenje novog Viteza portugizera, koji će ove godine biti Jovan Maljoković, tango plesači... Rečju, mnogo muzike, plesa, poezije i mladog portugizera svatovca - otkrila je izvršna direktorka.

Član Opštinskog veća Iriga za kulturu i obrazovanje Avakum Kvas je ove godine bio i član Žirija za izbor najlepše pesme o vinu, koji je organizovan u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga.

- Ove godine je bio dosta težak izbor, zbog prilično ujednačenog kvaliteta pesama, ali smo na kraju uspeli da jednoglasno odaberemo pobednike, koje ćemo objaviti u četvrtak na samoj manifestaciji - naveo je Kvas.

Pokretač manifestacije i osnivač vinarije “Mačkov podrum” Sava Jojić napomenuo je da ova manifestacija traje već čitavu deceniju.

- Nekad nije dovoljno ni sto godina, a nekad je dovoljno deset godina, da ostavite trag. Mi se nadamo da smo ostavili trag, i da ćemo nastaviti i dalje da širimo vinsku kulturu i vraćamo sećanje na naše zaboravljene sorte grožđa i fuškogorsku tradiciju - istakao je Jojić, i dodao: - U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino, i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, i mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...