Da li se isplati otvarati restoran sa 30% kapaciteta?

29. April 2020
Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay
Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Hotelijeri i ugostitelji ne sede skrštenih ruku i spremaju se za otvaranje. Georgi Genov iz Udruženja hotelijera HORES je rekao da je ugostiteljski sektor najugroženiji zbog krize izazvane koronavirusom, a da su u tom sektoru najugroženiji upravo hoteli i restorani zbog visokih investicionih ulaganja.

Georgi Genov je rekao da su u početku krize svi bili zbunjeni, i zaposleni i poslodavci i turisti, i da su možda nespremno dočekali celu situaciju.

- Međutim, odmah se prešlo na krizni menadžment, tako da trenutno radi samo 40 od 380 hotela u Srbiji. Kada su u pitanju restorani, oni su zatvoreni danom donošenja odluke u martu. Imali smo problem. Januar i februar su bili slabi, kada su u pitanju gradski hoteli. Još gore su prošle kolege s Dunava i oni hoteli koji su u tranzitu - naveo je Genov.

Dodao je da su sada u hotelima uglavnom smešteni medicinski radnici i deo administracije.

Napominje da je velika odgovornost na vlasnicima htela i restorana da sada ponovo organizuju posao po svim standardima koje propisuju zdravstvene institucije.

SZO je propisala način organizacije u restoranima - da budu četiri osobe na deset kvadratnih metara i da razmak između stolica bude jedan metar, i zbog toga će doći do smanjenja kapaciteta.

- Dolazimo do pitanja da li se uopšte isplati otvarati restoran sa 30% kapaciteta? - rekao je Georgi Genov i dodao da se očekuje izrada akcionih i bizns planova.

Kako je istakao, ugostiteljima je potrebna solidarnost parnera da bi pokrenuli biznis, počev od Elektroprivrede do ostalih dobavljača.

- Ako mesec i po dana ne radimo, onda nam je potrebno tri meseca da se povratimo u normalnim uslovima. U ovakvim uslovima pitanje da li će se otvarati uopšte. Svako mora da procenjuje - rekao je Genov.

Kaže da se priprema uputstvo za sve članice organizacije i da će se obaviti konsultacije sa Ministarstvom.

Ističe i da je potrebno ubediti goste da su ugostitelji srdačni i odgovorni i da se primenjuju sve mere zaštite.

Na pitanje da li će doći do povećanja cena u restoranima, Genov je rekao da je i to pitanje za diskusiju, jer je smanjen broj stolica. Kaže da se nada da će svi biti solidarni i pokušati da zadrže cene.

Govoreći o hotelima, rekao je da je u planinskim centrima i banjama na raspolaganju oko 6.000 soba, što će biti malo za sve koji budu zainteresovani da odmor provedu u Srbiji.

Opet je rekao da se nada da će cene ostati na nekom nivou, ali i da se nada da će držav ai ostali u lancu imati razumevanja.

Izvor: RTS / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...