Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa

10. Mart 2015
Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa
Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa
Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa
Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa
Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa
Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa
Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa

Ona je kraljica slatkiša. Napoleon je uvek nosio sa sobom u boj, a bila je neizostavna i na svim letovima u svemir – i ruskim, i američkim. Nju je obožavao treći predsednik SAD Tomas Džeferson, a Mocart joj je čak posvetio i deo u operi „Škola za ljubavnike“. Pogađate, reč je o čokoladi, čiji se ukus često oplemenjuje dodavanjem drugih sastojaka, kao što su lešnici, pirinač, karamel, krem od vanile ili jagode, ali i neobični ukusi – začini, čajevi, ljute papričice, egzotično voće ili alkohol.

Čokolada i aromatično bilje

Osim što čokoladi daje fine nijanse, lekovito bilje znatno doprinosi i njenom ukusu. Najbolji izbor su lavanda, bosiljak, ruzmarin, limunova trava i menta, dok treba izbegavati peršun i žalfiju, jer je njihov ukus suviše jak, pa može postati dominantniji od same čokolade. Ovo aromatično i lekovito bilje treba koristiti u svežem obliku, a nikada osušeno, jer sveže sadrži prirodna ulja i vodu, što veoma utiče na miris i ukus, dok se kod isušenih biljaka prirodni miris neutralizuje. Kombinovanje je dozvoljeno i sa čajevima. Sa zelenim čajem se odlično slaže bela čokolada, sa belim – jaka crna čokolada koju oni ublažavaju, a sa crnim čajevima dobro idu čokoladne trufle i mlečne čokolade.

Čokolada i začini

Ljubitelji neobičnih i ljutih ukusa preferiraju čokoladu u koju se dodaju samleveni ili iseckani začini, koji su odličan dodatak i u šlagovima, čokoladnim bombicama, kolačima, musevima… Cimet se savršeno uklapa sa mlečnom čokoladom. Crni biber pojačava ukus ganašima i sladoledima, kao i đumbir, koji treba koristiti svež, sitno iseckan ili ukuvan sa šećerom, pa je pogodan za brauni, museve i prelive od čokolade. Aromatična mlevena zrna kardamona dobro se slažu sa čokoladnim lopticama i u ganašima, dok čokoladama i čokoladnim kolačima upečatljiv ukus daje i paprika, koju treba koristiti sušenu ili iseckanu.

Čokolada i kafa

Kafa i čokolada su toliko bliske, kao da su u srodstvu: potiču iz skoro istih geografskih predela i sličan im je proces branja i prireme. Zato i ne iznenađuje što se odlično dopunjuju. Jake i gorke kafe, sa dosta kofeina, slažu se sa relativno zaslađenim čokoladama, kao što su mlečne ili crne od 52% kakaoa. Aromatične, ali kiselije kafe idu uz kolače sa topljenom čokoladom, kao i sa oranžetama – poslasticom od skuvane ušećerene kore pomorandže, obložene čokoladom.

Čokolada i koštunjavo voće

Istraživanja pokazuju da čokoladna industrija koristi 40 odsto svetske proizvodnje badema i 20% svetske proizvodnje lešnika. Ovi plodovi, uključujući i orahe, veoma su prilagodljivi i dobro se kombinuju sa različitim vrstama čokolade, bilo da su iseckani, samleveni ili u obliku krema. Poželjno je da ovo voće bude pečeno, jer mu to daje prirodan ukus, koji je bolji od sirovog. Ne preporučuje se prženo voće, jer mu je promenjen ukus i miris, dodata su mu ulja i može brzo da užegne.

Čokolada i voće

Odlična kombinacija, za koju je ponekad bolje upotrebiti zamrznuto mešano voće, jer ono daje fin ukus i može se koristiti tokom cele godine. Sveže voće mora biti najboljeg kvaliteta i, izuzev jagodičastog, neophodno ga je oljuštiti. Količina šećera koja se dodaje mora iznositi 10% od ukupne težine voća. Šećer i voće treba izmešati u blendecokoladne museviru, dok se ne dobije glatka smeša, a voće prethodno treba procediti u adekvatnoj cediljci, kako bi se uklonile trunke i zrnevlje.

Čokolada i alkohol

Mnoge čokoladne praline punjene su likerima. U malim količinama, oni su i fina dopuna za degustiranje čokolade, jer neutralizuju njenu slatkoću i eventualnu masnoću. Za postizanje dodatnog ukusa, kockice čokolade mogu se umakati u alkoholno piće. Čokolada dobro paše uz konjak, vinjak, viski, rum i tekilu. Crne čokolade, koje su prilično gorke, odlično se kombinuju sa opojnim francuskim vinima u kojima se ukus grožđa izrazito oseća. Interesantna je i kombinacija kuvanog vina i čokolade sa jakim kakaom. Mlečne čokolade treba degustirati sa dobrim, starim vinom koje ima aromu kuvanog voća, anisa i meda, dok se uz kvalitetne i zašećerene bele čokolade preporučuje beli porto, što daje savršen spoj čarobnih ukusa, prefinjenosti i elegancije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Wine Jam Terroirs 2019 - Prvi festival prirodnih i oranž vina
28. Novembar 2019
Trend koji je u globalnom vinskom svetu prisutan tek nekoliko godina stiže i u Srbiju, a biće...
Restoraterstvo
Održan Mačkov Dan mladog portugizera
25. Novembar 2019
Spektakularan početak nove vinske godine, uprkos hladnom vremenu, obeležen je u Irigu 22....
Restoraterstvo
Vinska nova godina: Mačkov Dan mladog portugizera 22. novembra u Irigu
21. Novembar 2019
12. Mačkov Dan mladog portugizera, ili kako se još naziva – Vinska nova godina,...
Restoraterstvo
Dodeljena prva priznanja “Top Italien Chef” na konferenciji “Jaka žena 2019”
20. Novembar 2019
Na nedavno održanoj konferenciji „Jaka žena“ u ekskluzivnom hotelu...