Čokoladne kombinacije – Genijalni spoj čarobnih ukusa

10. Mart 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Ona je kraljica slatkiša. Napoleon je uvek nosio sa sobom u boj, a bila je neizostavna i na svim letovima u svemir – i ruskim, i američkim. Nju je obožavao treći predsednik SAD Tomas Džeferson, a Mocart joj je čak posvetio i deo u operi „Škola za ljubavnike“. Pogađate, reč je o čokoladi, čiji se ukus često oplemenjuje dodavanjem drugih sastojaka, kao što su lešnici, pirinač, karamel, krem od vanile ili jagode, ali i neobični ukusi – začini, čajevi, ljute papričice, egzotično voće ili alkohol.

Čokolada i aromatično bilje

Osim što čokoladi daje fine nijanse, lekovito bilje znatno doprinosi i njenom ukusu. Najbolji izbor su lavanda, bosiljak, ruzmarin, limunova trava i menta, dok treba izbegavati peršun i žalfiju, jer je njihov ukus suviše jak, pa može postati dominantniji od same čokolade. Ovo aromatično i lekovito bilje treba koristiti u svežem obliku, a nikada osušeno, jer sveže sadrži prirodna ulja i vodu, što veoma utiče na miris i ukus, dok se kod isušenih biljaka prirodni miris neutralizuje. Kombinovanje je dozvoljeno i sa čajevima. Sa zelenim čajem se odlično slaže bela čokolada, sa belim – jaka crna čokolada koju oni ublažavaju, a sa crnim čajevima dobro idu čokoladne trufle i mlečne čokolade.

Čokolada i začini

Ljubitelji neobičnih i ljutih ukusa preferiraju čokoladu u koju se dodaju samleveni ili iseckani začini, koji su odličan dodatak i u šlagovima, čokoladnim bombicama, kolačima, musevima… Cimet se savršeno uklapa sa mlečnom čokoladom. Crni biber pojačava ukus ganašima i sladoledima, kao i đumbir, koji treba koristiti svež, sitno iseckan ili ukuvan sa šećerom, pa je pogodan za brauni, museve i prelive od čokolade. Aromatična mlevena zrna kardamona dobro se slažu sa čokoladnim lopticama i u ganašima, dok čokoladama i čokoladnim kolačima upečatljiv ukus daje i paprika, koju treba koristiti sušenu ili iseckanu.

Čokolada i kafa

Kafa i čokolada su toliko bliske, kao da su u srodstvu: potiču iz skoro istih geografskih predela i sličan im je proces branja i prireme. Zato i ne iznenađuje što se odlično dopunjuju. Jake i gorke kafe, sa dosta kofeina, slažu se sa relativno zaslađenim čokoladama, kao što su mlečne ili crne od 52% kakaoa. Aromatične, ali kiselije kafe idu uz kolače sa topljenom čokoladom, kao i sa oranžetama – poslasticom od skuvane ušećerene kore pomorandže, obložene čokoladom.

Čokolada i koštunjavo voće

Istraživanja pokazuju da čokoladna industrija koristi 40 odsto svetske proizvodnje badema i 20% svetske proizvodnje lešnika. Ovi plodovi, uključujući i orahe, veoma su prilagodljivi i dobro se kombinuju sa različitim vrstama čokolade, bilo da su iseckani, samleveni ili u obliku krema. Poželjno je da ovo voće bude pečeno, jer mu to daje prirodan ukus, koji je bolji od sirovog. Ne preporučuje se prženo voće, jer mu je promenjen ukus i miris, dodata su mu ulja i može brzo da užegne.

Čokolada i voće

Odlična kombinacija, za koju je ponekad bolje upotrebiti zamrznuto mešano voće, jer ono daje fin ukus i može se koristiti tokom cele godine. Sveže voće mora biti najboljeg kvaliteta i, izuzev jagodičastog, neophodno ga je oljuštiti. Količina šećera koja se dodaje mora iznositi 10% od ukupne težine voća. Šećer i voće treba izmešati u blendecokoladne museviru, dok se ne dobije glatka smeša, a voće prethodno treba procediti u adekvatnoj cediljci, kako bi se uklonile trunke i zrnevlje.

Čokolada i alkohol

Mnoge čokoladne praline punjene su likerima. U malim količinama, oni su i fina dopuna za degustiranje čokolade, jer neutralizuju njenu slatkoću i eventualnu masnoću. Za postizanje dodatnog ukusa, kockice čokolade mogu se umakati u alkoholno piće. Čokolada dobro paše uz konjak, vinjak, viski, rum i tekilu. Crne čokolade, koje su prilično gorke, odlično se kombinuju sa opojnim francuskim vinima u kojima se ukus grožđa izrazito oseća. Interesantna je i kombinacija kuvanog vina i čokolade sa jakim kakaom. Mlečne čokolade treba degustirati sa dobrim, starim vinom koje ima aromu kuvanog voća, anisa i meda, dok se uz kvalitetne i zašećerene bele čokolade preporučuje beli porto, što daje savršen spoj čarobnih ukusa, prefinjenosti i elegancije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...