5 Star Dinner – Veliki humanitarni događaj u okviru 2. Belgrade Restaurant Show-A

22. Septembar 2023
Foto: Belgrade Restaurant Show
Foto: Belgrade Restaurant Show

U prostorijama Turističke organizacija Srbije 21. septembra održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena 5 Star Dinner, jedinstveni humanitarni događaj u okviru drugog Belgrade Restaurant Show-a. Sav prihod od večere koja se održava 28. septembra u hotelu Square Nine biće upućen Svratištu za decu koje radi u okviru Centra za integraciju mladih.

Na konferenciji su govorili Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino koji organizuje Belgrade Restaurant Show i 5 Star Dinner, Nina Medić iz Centra za integraciju mladih, Mira Šemić, urednica gastronomskog vodiča Gault & Millau za Srbiju, a koji je ove godine partner večere 5 Star Dinner, i šef David Šimunić iz restorana The Square, domaćina večere.

U sredu, 27. septembra počeće drugi Belgrade Restaurant Show, gastronomska manifestacija tokom koje će u odabranim beogradskim restoranima moći da se uživa u hrani po cenama nižim za najmanje 30 odsto. Šefovi ovih restorana pripremili su posebne menije za ovu priliku, a ove godine u manifestaciji učestvuje sedamdeset restorana. Među njima su street food mesta, restorani nacionalne kuhinje, potom oni u kojima se sprema hrana iz različitih svetskih gastronomskih tradicija, bistroi, vinski barovi, picerije i oaze visoke gastronomije. Svi meniji, zajedno sa detaljima i kontakt podacima restorana koji su uzeli učešće u Belgrade Restaurant Show, dostupni su na zvaničnom veb sajtu manifestacije www.restaurantshow.rs.

U okviru Belgrade Restaurant Show-a održaće se i veliki gastronomski događaj humanitarne prirode, 5 Star Dinner. Ova večera za 100 zvanica zakazana je za 28. septembar. Petorica izuzetnih šefova, u fine dining restoranu The Square koji radi u okviru hotela Square Nine, predstaviće se autorskim jelima specijalno kreiranim za ovu priliku, a ceo prihod biće doniran Svratištu za decu ulice kojim rukovodi beogradski Centar za integraciju mladih. Ove godine, goste očekuju kreacije šefova Davida Šimunića, Filipa Ćirića, Nikole Stojakovića, Marka Aćimovića i Milana Lekića, koji će predstaviti restorane iz kojih dolaze i ponuditi gostima izuzetan degustacioni meni.

Uz izvrsna jela služiće se i neka od najboljih srpskih vina: nakon aperitiva spremljenog sa jedinstvenim kraft džinom iz vinske kuće Matijašević, gosti će degustirati vina kuća Zvonko Bogdan, Aleksić, Matijašević, Šapat, Vinčić, Matalj, Čokot, Erdevik i Fruškogorski vinogradi i upotpuniti iskustvo premijernom degustacijom četrnaestogodišnje šljivovice iz destilerije Zarić.

Večera se realizuje uz podršku gastronomskog vodiča Gault & Millau Srbija, našeg izdanja poznate "žute knjige". Na konferenciji za štampu u Turističkoj organizaciji Srbije Nina Medić zahvalila se šefovima i organizatorima na tome što već dve godine zaredom pomažu Svratište za decu i Centar za integraciju mladih i rekla da je donacija prikupljena na 5 Star Dinner od velikog značaja - Radimo sa decom u uličnoj situaciji i tokom mesec i po - dva dana podržimo oko 400 devojčica i dečaka. Finansijska podrška nam je nemerljiva i na ovaj način širimo priču o onome što radimo.

Mira Šemić, u ime vodiča Gault & Millau, rekla je da se koncept večere u potpunosti uklapa u filozofiju "žute knjige". - Prošle godine bila sam neverovatno ganuta i dirnuta. Deca su najranjiviji segment svakog društva. Rekla sam još prošle godine da bi, ako možemo, pristupili tome. Gault & Millau ionako je okrenut čoveku, pojedincu: šefovima, somelijerima, konobarima... Osećamo se pozvanim da moramo dati potporu tako plemenitom cilju - rekla je Mira Šemić.

Šef David Šimunić, koji je na čelu kuhinje restorana The Square, izjavio je da je počastvovan time što je baš hotel Square Nine već dva puta odabran za domaćina večere 5 Star Dinner.

- Velika nam je čast to što već drugi put učestvujemo na ovoj večeri, i što ćemo na ovaj način pomoći deci i skrenuti pažnju na njihove probleme - rekao je Šimunić. Dva dana nakon večere 5 Star Dinner, 30. septembra, u okviru drugog Belgrade Restaurant Show-a biće održana i Prva beogradska gastronomska konferencija. U hotelu Metropol Palace u Beogradu govoriće neka od najpoznatijih imena među restoraterima i gastronomima naše zemlje. Krsto Radović, poslastičar i osnivač poslastičarnice Mandarina Cake Shop zajedno sa Jasminom Vukašinović iz novosadskog restorana fine kuhinje Jasmin a Maslina i Stevanom Beljićem, kuvarom iz Koordinata Street-a, popularnog street food projekta sa Zemunske pijace, govoriće o budućnosti gastronomije i restoraterstva u Srbiji. Šta se dešava sa fine dining-om u Beogradu i hoće li krajem godine konačno zasijati famozna Mišlenova zvezda, odgovoriće Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta i vlasnik restorana Iva i Tisa.

Na panelu pod nazivom Fine & Online pridružiće im se i dva online znalca – Pavle Branković Paqito, najpoznatiji food influenser i Slobodan Radeta, osnivač poznate beogradske škole kuvanja Il Primo i popularnog podkasta Umami šegrt. Kako je bilo nekad, a kako je sad u beogradskim kafanama pokušaće da objasne iskusni ugostitelj stare škole Jovan Mrđenović, vlasnik restorana Tabor, kao i Srđan Stojanović, ugostitelj koji je uspeo da ponovo oživi staru kafanu Suvobor. Kroz poslednji panel pod nazivom A taste of home goste će voditi Tijana Žunić, kreatorka najomiljenijeg putera među ugostiteljima, Žuna maslaca, Srba Jovanović, osnivač Balkanskog festivala sira, Momčilo Đurđić, brend ambasador pirotske gastronomije i čuvene peglane kobasice.

Jednodnevna gastro konferencija počinje u 11 i traje do 17 časova i ograničena je na 100 posetilaca. Rezervacija mesta je obavezna, a cena celodnevne ulaznice je 4.500 dinara. Cena za pojedinačne panele je 1.500 dinara. Manifestaciju Belgrade Restaurant Show podržala je kompanija Telekom Srbija.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Jedan od najboljih koktel majstora otkriva kako da napravite savršen koktel za osveženje tokom leta
29. Maj 2024
Svi znamo dobro poznatu izreku ,,Kada ti život da limun, ti napravi limunadu’’,...
Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...