4. Festival srpskih vina i rakije 30. i 31. oktobra u Beogradu

27. Oktobar 2015

U izložbenoj sali beogradskog hotela "Crowne Plaza" 30. i 31. oktobra održaće se četvrti "Festival srpskih vina i rakije" u organizaciji Udruženja "Srpsko vino".

Biće to prilika da se domaći vinari i proizvođači rakije predstave ozbiljnoj vinskoj publici, poznavaocima vina, vinoljupcima i ljubiteljima dobre voćne kapljice.

U sklopu festivala se održava i takmičenje za senzornu ocenu kvaliteta domaćih vina, i to po strogim pravilima Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino OIV sa sedištem u Parizu.
 
- Takmičenje je važno za mlade i nove vinarije, koje kvalitet svojih vina tek treba da potvrde, a za prepoznatljive vinarije da još jednom provere kvalitet svojih vina, kroz stručno i nepristrasno „ocenjivanje na slepo“ od renomiranih evropskih enologa - ističe Velibor Pešić iz "Srpskog vina", i dodaje:

- Ove godine, za razliku od prethodne, nijedno vino nije osvojilo veliku zlatnu medalju. Takmičila su se 82 uzorka iz 28 vinarija, od čega će 60 uzoraka dobiti medalje, i to 8 zlatnih, 22 srebrne i 30 bronzanih - kazuje organizator festivala, dok otkriva da je ovogodišnji dobitnik šampionskog pehara u kategoriji "crno vino" merlot "Villa Vina" Vinarije Milosavljević iz Bučja, a u kategoriji "belo vino" - šardone vinarije "Đorđević" iz Aleksandrovca.

Svečano proglašenje najboljih vina održaće se u petak, 30. oktobra u 16 časova.

Radno vreme festivala je oba dana od 15 – 23h, a ulaz je slobodan. 

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Podršku manifestaciji pružaju i Udruženje vinara i vinogradara Srbije – VIVIS, Grad Beograd - Sekretarijat za privredu, Turistička organizacija Beograd i Privredna komora Beograda.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...