12 Veličanstvenih - jedinstvena gastro-eko turistička priča Srbije

15. Jun 2018

Upoznajte gastro-eko turističku priču, koja sve hedoniste i sladokusce vodi preko trpeze do sela i zaseoka, prirodnih lepota Srbije i jedinstvenih mesta, divnih ljudi i domaćina širom zemlje...

U sredu, 13. juna, u dorćolskom baru "Gastronaut" najavljen je projekat "12 Veličanstvenih", koji predstavlja promociju 12 autohtonih srpskih gastronomskih proizvoda i isto toliko poljoprivrednih gazdinstava širom Srbije, koje je moguće i posetiti. Na posebnim gastronomskim druženjima biće predstavljeno 12 proizvoda/jela, domaćinstava, lokaliteta.

Ovom prilikom, otkriven je prvi od "12 Veličanstvenih" - "Brkin salaš", koji se Beograđanima predstavio ukusnim pilećim paprikašom, krofnama i štrudlom od maka.

Domaćini Goran i Nataša Matić su uz jelo sa Čeneja doneli duh salaša i interesantnu priču – salaš je 1904. godine podigao Arsen Miodragović, a nasledio ga je gazda Ozren Brka Miodragović, po kojem je salaš i dobio ime. Pošto deda Ozren nije imao potomaka, salaš je 2005. godine poklonio Đurici Sivačkom iz Srbobrana uz amanet da se dimnjaci ne ugase.

- Vođenje salaša je sada naš porodični posao. Osim restorana i smeštajnih objekata, posetiocima su na raspolaganju veliko ograđeno dvorište, travnjak, adrenalin park, sadržaji za decu, dva ponija, internet... Idealan je za razna slavlja, proslave rođendana, krštenja, svadbe… Svako godišnje doba ima svoje čari, mada je salaš najlepši u maju, i zimi kada ima snega - kaže Nataša Matić, koja je na "Brkinom salašu" uz majku i sina zadužena za pripremu vojvođanskih specijaliteta.

Uz autentične ukuse ovog kraja, neizbežno se prelamaju u grudima priče i uspomene iz detinjstva, gostinjske sobe, kredenci, miris dunja, vangla sa krofnama posutih prah šećerom, salašarki stil života, tamburaška pesma, prostranstvo i nepregledna ravnica, šorovi i sokaci, šerpe na tufne, spokoj, srdačnost, antistres i odmor za dušu.

Nataša Matić kaže da je njihov salaš jedinstven po domaćinskoj toploj atmosferi zbog koje se mnogi gosti vraćaju, kao i po svatovskoj piti koja se nekada u Vojvodini iznosila na svadbama, a pravi se od slatkog sira i suvog grožđa. Duhovito objašnjava kako njen suprug, koji dočekuje goste, kada ga pitaju kako to da nema brkove kada je "Brkin salaš", kaže - ima ih moja žena!

Zvuci tamburice i ravničarski ukusi na Dorćolu, prvo su privukli komšije i stalne goste željne da probaju najbolje srpske delikatese. Onda su počeli da ulaze turisti iz Kine, Indije, Kanade, oduševljeno pokušavajući uz jelo i piće da razumeju šta je salaš, paprikaš, spokoj, mir i ono "Al se nekad dobro jelo, baš". Možda nisu razumeli i zapamtili svaku reč, ali su im se hrana, vino i sok od nane jako dopali.

Projekat "12 Veličanstvenih" realizuje Udruženje građana “Supernatural”. Udruženje je poznato po filmovima “Soul Food Serbia” i “Danube in Serbia, 588 impressions”, rađenih za Turističku organizaciju Srbije, koji su osvojili više od 20 međunarodnih nagrada za najbolje turističke spotove.

- Planiramo i da objavimo dvojezičnu brošuru (srpski/engleski) koja će upoznati potencijalne goste sa gastronomskom ponudom Srbije, informisati ih o primarnim ili sekundarnim proizvođačima hrane, ishrani, mogućnostima smeštaja i turističkim turama koje aktivni odmor i upoznaju goste sa prirodnim bogatstvima naše zemlje. Brošura će sadržati recepte za pripremu jela i biće opremljena izuzetnim fotografijama, a moći će da se preuzme i sa interneta - otkrivaju iz ovog udruženja.

Ekipa "Supernatural" je, u skladu sa idejom da je Srbiju najbolje upoznati za trpezom kroz jelo i piće, lansirala i novi srpski brend – "Gastronaut".

- Ideja je da domaći i strani gosti u centru grada probaju naše izvorne delikatese, ali i da otputuju u skrivene delove Srbije, da osete prirodu, upoznaju ljude i načine na koje se vekovima prave autentični srpski gastronomski proizvodi - kaže Srđan Stanković i dodaje da je "Gastronaut": bar, shop and travel, mesto gde se u Beogradu mogu naći kvalitetni srpski kozji i kravlji sirevi, domaća kraft piva, vojvođanski kuleni i mesni delikatesi, sušeni paradajz sa juga zemlje, vrhunska domaća vina, šumadisjke rakije, gibanice, čvarci, suve šljive, kruške, domaći sokovi, baklave, ajvar i kajmak.

U "Gastronautu" će u julu biti predstavljeno drugo domaćinstvo od "12 Veličanstvenih", kao i svadbarski kupus i rakija.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...