Virtuelna realnost postaje svakodnevica avijacije

26. Novembar 2020
Photo by Vinicius 'amnx' Amano on Unsplash
Photo by Vinicius "amnx" Amano on Unsplash

U okviru godišnje skupštine IATA, KLM je 25. novembra predstavio novu ulogu virtuelne realnosti (VR) u svetu avijacije i saopštio da će se u ovoj avio-kompaniji gotovo svi, počev od pilota, preko mehaničara i kabinskog osoblja pa do čistača kabina, obučavati putem VR-a. Industrije se pripremaju za novu stvarnost u postpandemijskom svetu i okreću inovacijama, a nakon što je prošle godine učesnicima  godišnje skupštine IATA u Seulu predstavio  Flying V, avion budućnosti, KLM je ove godine ponudio još jedan pogled u budućnost. 


Inovacija i VR u KLM-u
KLM konstantno uvodi inovacije u svoje proizvode,  usluge i procedure namenjene kako putnicima, tako i za zaposlenima. Uvođenje VR u proces treninga samo je jedna od njih.
 
Za početak VR ne treba mešati sa proširenom stvarnošću (AR), koju su do sad i deca upoznala. Dok AR  samo dodaje digitalne elemente u prikaz uživo (poput sočiva na Snepčetu), VR podrazumeva iskustvo tokom kog je korisnik potpuno uronjen u virtuelan svet i potpuno isključen iz fizičkog. Korišćenjem VR uređaja korisnici se mogu ubaciti u brojna zamišljena okruženja, ali i ona stvarna, poput kabina ili kokpita vazduhoplova. To znači da piloti i kabinsko osoblje mogu vežbati gašenje požara, sletanje na vodu i druge procedure u kontrolisanim uslovima i bez samog aviona.  
 
KLM koristi tri različita načina snimanja sadržaja u VR:  interaktivne, kompjuterski generisane slike; video snimci iz prvog lica od 360 stepeni; statične fotografije od 360 stepeni
 
Zašto je VR tako pogodan za trening
Istraživanja pokazuju da korišćenje VR-a pomaže ljudima da brže savladaju nove veštine i budu sigurniji tokom primene naučenog. Takođe, tokom treninga pomoću VR-a, ljudi su emocionalnije povezani sa sadržajem, što posledično dovodi do toga da su koncentrisaniji i bolje usvajaju znanja.
 
U KLM-u  se VR koristi kako bi se zaposleni još tokom treninga stavili u problemske situacije koje će ih sutra dočekati na poslu. Ova tehnologija omogućava da se kreiraju situacije koje za koje bi u normalnim okolnostima trebalo čekati posebne uslove. Takođe, VR omogućava da se treninzi koji zahtevaju prisustvo aviona, kao što su, guranje vazduhoplova ili pričvršćivanje avio-mosta, obave više puta, jer kompanija može da održi tu vrstu obuke i dok je avion na letu.
 
Primena
VR se može koristiti u gotovo svakoj situaciji koja zahteva trening. Pored već pomenutih primera postavljanja avio-mosta i guranja vazduhoplova, VR se koristi i za obuku posada za čišćenje kada se koristi novi tip vazduhoplova. Na primer, posada za čišćenje koja se putem VR-a upoznala s kabinom koju koristi Boing 787, uspela je da očistiti vazduhoplov 15 minuta brže od predviđenog vremena i to bez greške. VR je takođe moguće koristiti i u pripremi kabinskog osoblja za hitne postupke, poput gašenja požara na letu, što je inače gotovo nemoguće vežbati s istim intenzitetom u kontrolisanim uslovima.
 
Sledeći koraci za VR trening
KLM čak planira da više osoba trenira u kokpitu.  Takođe, kompanija će probati da sertifikuje EASA-inu obuka za VR kokpit, koja bi na kraju zamenila neke od standardnih komponenti treninga, poput obuke u učionici i udžbenika. Sledeći planirani koraci su obuka za zaposlene u inžinjeringu i na održavanju koji bi u VR-u pokretali avionske motore, kao i obuka kabinskog osoblja za vazduhoplovnu evakucaiju gde bi naučili procedure prinudnog sletanja, poput sletanja na vodu.  
PR Top One
Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...