Veliki besplatni koncert za Beograđane: Femi Kuti i Makedonska filharmonija

11. Septembar 2018
Veliki besplatni koncert za Beograđane: Femi Kuti i Makedonska filharmonija

CEBEF (Centar beogradskih festivala) poziva Beograđane na veliki besplatni koncert: Femi Kuti i Makedonska filharmonija (dirigent Džijan Emin), u četvrtak 13. septembra u 20.00 na Kalemegdanu (Donji grad)
 
Femi Kuti, nigerijski muzičar, princ "afrobita", i dostojni naslednik svog oca, Fele Kutija, ponovo će nastupiti u Beogradu, 13. septembra pod otvorenim nebom, ovaj put u pratnji benda "Positive Force" i Makedonske filharmonije. Više od 70 muzičara učestvovaće u ovom koncertnom spektaklu.
 
Rođen je kao Olufela Olufemi Anikulapo Kuti, a majka ga je prozvala Femi u želji da pomogne sinu da izađe iz očeve senke. U muzičke vode je uplivao veoma rano - već sa 15 godina priključio se Felinom bendu, Egypt 80. Nekoliko godina kasnije, osnovao je sopstveni bend, Positive Force, sa kojim će i nastupiti na predstojećem beogradskom koncertu. Po sopstvenom priznanju, trebala mu je čitava decenija da ljudi počnu da slušaju njegovu muziku.
 
Femi je izgradio sopstveni stil Afrobit muzike pomešan sa afričkom narodnom muzikom, soulom, fankom, džezom i R&B muzikom. Poput svog oca i bake, feministkinje i aktivistkinje anti-kolonijalističkog pokreta, Femi često govori o političkim i društvenim problemima. Kako sam kaže, muziku koristi kao alat da progovori u ime potlačenih. Na svom poslednjem albumu, „One people, One world“, Kuti se okreće univerzalnoj poruci mira- „Svi smo mi jedno i živimo na jednoj planeti, i moramo to da shvatimo pod hitno pre nego što je zauvek uništimo.“ 
 
Na beogradskom koncertu Femi će predstaviti ovaj album ali i izvesti najveće hitove svoje višedecenijske karijere u pratnji Makedonske filharmonije.

Aranžmane za simfonijski orkestar napisao je Džijan Emin koji će ujedno biti i dirigent na ovom koncertu. Ovaj grandiozni projekat premijerno je izveden u Skoplju u junu ove godine. 

- Ovo je prvi put u čitavoj mojoj karijeri da radim sa simfonijskim orkestrom. Oduvek sam sanjao o tome i ovo je vrhunac moje karijere. Pripreme ovog projekta smo počeli pre dve godine i ovo je zaista ogroman projekat. Muzika je univerzalni jezik i saradnja sa Džijanom je tekla lagano - rekao je Femi Kuti.
 
Kao predgrupa će nastupiti beogradski sastav  Igor Vince & His Drum, Brass And Keys (Srb, Cub, Bra). Igorova autorska muzika inspirisana je žanrovima kao što su rege, funk, latin, afrobit i soul.
 
Fantastična atmosfera koju Femi Kuti stvara na svojim koncertima dobro je poznata domaćoj publici koja je ispratila njegove ranije nastupe u Srbiji - prošle godine na BELEF-u i pre nekoliko godina na EXIT-u.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....