Ulaznica za muzej čuvenog francuskog kolekcionara vina koštaće 500 EUR - Kolekcija procenjena na najmanje 60 mil EUR

29. Januar 2021
Izvor: Pixabay /aimk253
Izvor: Pixabay /aimk253
Da li biste izdvojili 500 EUR za gledanje arhivskih boca vina? U kriznoj, pandemijskoj godini ovakvo pitanje deluje gotovo nepristojno, što je verovatno i razlog zašto svetski vinski mediji sa dozom lake ironije opisuju novi poduhvat Mišela-Žaka Šaseja, vlasnika jedne od najboljih privatnih kolekcija vina na planeti.
 
"Krunski dragulj" čuvenog vinskog kolekcionara iz Francuske predstavlja njegov privatni podrum, sazidan ispod njegove vile, u kojem se nalazi oko 50.000 dragocenih boca. Najvrednije etikete čak su opisane i u knjizi pod imenom 100 Vintage Treasures: From the World's Finest Wine Cellar. U ovoj zbirci nalaze se neka od najskupljih vina na svetu, među kojima je i Romanee-Conti iz legendarne berbe 1945.
 
Sve te etikete biće izložene u prostoru za čiju je adaptaciju utrošeno pola miliona evra. Kolekcija čija je vrednost procenjena na najmanje 60 mil EUR moći će da se pogleda u punom sjaju, a cena ulaznice iznosi vrtoglavih 500 EUR. U ovom malom muzeju vina biće i drugih sadržaja, kao što su kafe i sala za degustacije, a otvaranje se očekuje u toku proleća ili leta.
 
Mišel-Žak Šasej smatra da će njegov muzej biti uspešan i da će grad u kome se nalazi - La Šapel-Baton, zahvaljujući ovoj atrakciji postati važna turistička tačka Francuske.
 
- U pitanju je nasleđe koje mora biti sačuvano. A kada ova vina više ne budu za piće, ona će postati umetnička dela – kaže Šasej.
 
On, za sada, ne komentariše navode da se za otvaranje muzeja u svom gradiću opredelio zato što nije uspeo da za svoj projekat privuče dovoljno interesovanja u velikim vinskim centrima Francuske. Pritom, veliko je pitanje ko će u ovim kriznim godinama plaćati pravo malo bogatstvo da - gleda boce.
 

Izvor: Vino & fino/eKapija 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....