U Ruskom domu uskoro izložba povodom šest decenija od prvog čovekovog leta u svemir

07. April 2021
Ruski dom
Ruski dom

Čitava naša planeta bila je 12. aprila svedok događaja koji je iz korena promenio čovekovo shvatanje Kosmosa – svemirska letelica Vostok, kojom je upravljao Jurij Aleksajevič Gagarin, lansirana je u Zemljinu orbitu, a ovaj jedinstvani let trajao je punih 108 minuta. Tim povodom, u Ruskom domu u Beogradu od 12. do 19 aprila biće priređena izložba „60 godina od prvog čovekovog leta u svemir“.

Prvi deo izložbe je posvećen Juriju Gagarinu, čoveku koji je prvi na svetu uspeo da se približi kosmosu. Jurij Aleksejevič je bio sin običnih radnika iz Smolenske oblasti, koja je Rusiji dala mnogo heroja. Fotografije Gagarina za ovu izložbu obezbedila je ruske korporacija Roskosmos.

Drugi deo izložbe predstavljaju umetnički radovi nastali u Studiju vojnih umetnika „Mitrofan Grekov“. Dvadeset sovjetskih i ruskih majstora sačinili su svojevrsan pregled istorije istraživanja svemira: u pitanju su portreti Jurija Gagarina, prve žene-kosmonauta Valentine Tereškove i mnogih drugih. Posetioci će imati prilike da vide slike narodnih umetnika SSSR-a Nikolaja Ovečkina i Marata Samsonova, narodnih umetnika RSFSR-a Nikolaja Buta i Vladimira Perejaslaveca, narodnih umetnika Ruske Federacije Jevgenija Kornejeva, Nikolaja Korotkova, Aleksandra Sitova, Vladimira Tautijeva i Fjodora Usipenka, zaslužnih umetnika RSFSR-a Jurija Rjazanova i Alekseja Jevstignejeva, umetnika Viktora Psareva i Aleksandra Čebotarjova, kao i mladih umetnika Poline Minejeve, Dmitrija Ananjeva i Sergeja Trošina.

U okviru izložbe biće organizovana projekcija igranog filma režisera Natalije Gugujeve i Arkadija Kogana „Gagarinov osmeh“. Film govori o tome koliko je teret svetske slave, koji se iznenada sručio na pleća 27-godišnjeg Gagarina, običnog momka, koji se rodio i odrastao u Smoljenskoj oblasti, postao za njega mnogo veći test od samog leta u svemir... Hiljade ljudi se rukovalo sa njim, uključujući englesku kraljicu Elizabetu i Fidela Kastra. Bilo je potrebno posedovati izuzetnu snagu volje da bi se sačuvala čast i dostojanstvo tokom tih trenutaka svetske slave... Bliski prijatelji i saradnici Gagarina jednoglasno su izjavili: „Ovo je još uvek običan čovek, u njegovom ponašanju nema apsolutno ništa posebno...“ Projekcija filma je 12. aprila u 18 časova u Velikoj sali Ruskog doma.

Izložba je organizovana na inicijativu Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika u Srbiji, Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine i Srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda uz organizacionu podršku Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ruskog doma u Beogradu.

PR TOB
Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....