U pripremi izložba "Sertifikovne Kulturne rute Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju"

29. Mart 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

U cilju podizanja svesti o ulozi i značaju Saveta Evrope i isticanju principa i vrednosti koje ova međunarodna organizacija promoviše i štiti, pokrenuta je inicijativa pod nazivom Dani Saveta Evrope, koja će se realizovati u državama članicama do 2025. godine. Ministarstvo kulture u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova koordinira aktivnosti različitih resora koje će se realizovati tokom 2023. godine.

Povodom obeležavanja 20-godišnjice članstva Srbije u Savetu Evrope, Stalna Misija R. Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu, organizovaće 18. aprila svečani prijem i kulturni program kome će prisustvovati visoki predstavnici Srbije.

Takođe, u našoj zemlji će tokom aprila biti organizovano više programa posvećenih saradnji sa Savetom Evrope. Od 07. do 13. aprila 2023.g. Jugoslovenska kinoteka organizovaće program filmova podržanih kroz Evropski filmski fond Saveta Evrope – Eurimages.

Na predlog i u koordinaciji Ministarstva prosvete, u periodu od 24. do 28. aprila 2023. godine, svim osnovnim i srednjim školama biće dostavljena molba da se u saradnji sa učenicima i roditeljima realizuju aktivnosti koje promovišu vrednosti Saveta Evrope. Tom prilikom biće organizovane tribine, radionice, likovne izložbe, kao i foto i literarni konkursi, koje će biti posvećeni sledećim temama: obrazovanje za demokratsku kulturu, prevencija nasilja i diskriminacije, kultura sećanja u obrazovnom sistemu i dr. Tokom realizacije pomenutih aktivnosti ustanovama će pružati podršku savetnici spoljni saradnici Ministarstva prosvete za primenu Referentnog okvira kompetencija za demokratsku kulturu Saveta Evrope.

Ministarstvo kulture u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine i Turističkom organizacijom Srbije priprema izložbu posvećenu Programu Saveta Evrope Sertifikovne Kulturne rute Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju, uz prateće aktivnosti. Izložba će biti realizovana u Narodnoj biblioteci Srbije početkom oktobra.

Izložbu će pratiti i prezentacija koju je sačinilo Ministarstvo turizma i omladine i TOS-a na temu: Sertifikovne kulture rute Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju – deo kulturno turističke ponude Srbije.

Turistička organizacija Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. Maj 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Razno
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. Maj 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Razno
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. Maj 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...