U pripremi izložba "Sertifikovne Kulturne rute Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju"

29. Mart 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

U cilju podizanja svesti o ulozi i značaju Saveta Evrope i isticanju principa i vrednosti koje ova međunarodna organizacija promoviše i štiti, pokrenuta je inicijativa pod nazivom Dani Saveta Evrope, koja će se realizovati u državama članicama do 2025. godine. Ministarstvo kulture u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova koordinira aktivnosti različitih resora koje će se realizovati tokom 2023. godine.

Povodom obeležavanja 20-godišnjice članstva Srbije u Savetu Evrope, Stalna Misija R. Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu, organizovaće 18. aprila svečani prijem i kulturni program kome će prisustvovati visoki predstavnici Srbije.

Takođe, u našoj zemlji će tokom aprila biti organizovano više programa posvećenih saradnji sa Savetom Evrope. Od 07. do 13. aprila 2023.g. Jugoslovenska kinoteka organizovaće program filmova podržanih kroz Evropski filmski fond Saveta Evrope – Eurimages.

Na predlog i u koordinaciji Ministarstva prosvete, u periodu od 24. do 28. aprila 2023. godine, svim osnovnim i srednjim školama biće dostavljena molba da se u saradnji sa učenicima i roditeljima realizuju aktivnosti koje promovišu vrednosti Saveta Evrope. Tom prilikom biće organizovane tribine, radionice, likovne izložbe, kao i foto i literarni konkursi, koje će biti posvećeni sledećim temama: obrazovanje za demokratsku kulturu, prevencija nasilja i diskriminacije, kultura sećanja u obrazovnom sistemu i dr. Tokom realizacije pomenutih aktivnosti ustanovama će pružati podršku savetnici spoljni saradnici Ministarstva prosvete za primenu Referentnog okvira kompetencija za demokratsku kulturu Saveta Evrope.

Ministarstvo kulture u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine i Turističkom organizacijom Srbije priprema izložbu posvećenu Programu Saveta Evrope Sertifikovne Kulturne rute Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju, uz prateće aktivnosti. Izložba će biti realizovana u Narodnoj biblioteci Srbije početkom oktobra.

Izložbu će pratiti i prezentacija koju je sačinilo Ministarstvo turizma i omladine i TOS-a na temu: Sertifikovne kulture rute Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju – deo kulturno turističke ponude Srbije.

Turistička organizacija Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Bečki koncert letnje noći 2023.
30. Maj 2023
Ovogodišnji koncert letnje noći u parku Šenbrun će biti održan 8. juna sa...
Razno
Tradicija dostojna poštovanja: 55. Homoljski motivi od 31. maja do 3. juna u Kučevu
30. Maj 2023
Jubilarni 55. Homoljski motivi, smotra izvornog narodnog stvaralaštva istočne Srbije,...
Razno
19. Maj 2023
Banatski festival vina, četvrti po redu, održaće se ove godine 20. maja, u prelepom ambijentu...
Razno
Digitalni vodič: Platforma koja pruža vrhunsko iskustvo gostima
16. Maj 2023
Kompanija Antamedia predstavlila je " Digital Guide ", digitalnu platformu za...