U Beogradu održano veče turizma i gastronomije Tunisa

02. Jul 2018
Foto: Siniša Živković
Foto: Siniša Živković
Foto: Siniša Živković
Foto: Siniša Živković
Foto: Siniša Živković
Foto: Siniša Živković
Foto: Siniša Živković

U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“ Ambasada Tunisa u Beogradu i predstavnici Nacionalne turističke organizacije Tunisa u Beču priredili su 28. juna tunisko gala veče u čast srpskim prijateljima i gostima. Ove godine, Tunis očekuje 8 miliona turista. Zemlja je, kako su saopštili iz Ministarstva turizma i zanata Tunisa, bezbedna. Od 2015. godine nije se dogodio nijedan teroristički napad i ova zemlja svakodnevno čini brojne napore da se turisti osećaju bezbedno i prijatno.

Imajući u vidu srdačne, prijateljske odnose Srbije i Tunisa, ambasador Tunisa Seif Allah Rejeb je u pozdravnom govoru izjavio da je ova manifestacija odraz konsolidovanog prijateljstva i obećavajućeg i uspešnog partnerstva dugog više od šest decenija, koji otvaraju put novoj eri prosperitetnije saradnje.

Podsetio je na to da je Tunis zemlja tolerancije, gostoprimstva i dijaloga između kultura, civilizacija i religija, koja je prošla kroz milenijumsku istoriju, tokom koje su se ispreplitale velike slavne civilizacije, ostavivši nasleđe neprocenjive vrednosti, čiji je deo već svrstan u univerzalno nasleđe koje pripada celom čovečanstvu.

Koristeći priliku da zahvali mnogobrojnim gostima na prisustvu, ambasador je pozvao Srbe da otkriju ovaj istorijski aspekt Tunisa.

- Mnogi od vas poznaju Tunis i znaju da je za tu zemlju turizam privredni sektor od velikog značaja. To je, takođe, sektor razmene i otvorenosti ka inostranstvu. Ova turistička manifestacija će, ubeđen sam, doprineti većoj turističoj razmeni između naše dve zemlje i jačanju bilateralne saradnje – izjavio je ambasdor.

Naglasio je, takođe, da odnosi Srbije i Tunisa mogu da posluže kao primer, kao i da su podržani na najvišem nivou dve zemlje. To je velika prednost koja obavezuje i podstiče da što više napredujemo kako bi ti odnosi dobili na intenzitetu i kvalitetu. U tom smislu, organizacija ovakvih događaja svakako pruža mogućnost da ponovimo poruku prijateljstva koju Tunis upućuje Republici Srbiji, istakao je ambasador.

Ovo veče, kako su saopštili domaćini, prva je inicijativa u okviru programa koji objedinjuje zanatstvo, gastronomiju i muziku, i odražava različite boje i mnoge aspekte Tunisa. Kako su naveli, "ovo je veče čije slike pomiruju tradiciju i modernost, potvrđujući tako identitet koji je ukorenjen u njihovom poreklu i autentičnosti. Gastronomija Tunisa je večeras prisutna kako bi dala finalni pečat ovom toplom i prijateljskom ambijentu koji je svojstven Tunišanima. Tuniska kulinarska umetnost je glavni umetnički izraz koji treba otkriti i u njemu uživati".

Domaćini su pozvali srpske turoperatore i investitore da dođu u Tunis kako bi sklopili unosna partnerstva sa svojim tuniskim kolegama, a ambasador Tunisa je uveravao da će srpski turisti koji budu posetili njegovu zemlju biti dočekani u najboljim uslovima. Siguran je da će u Tunisu pronaći destinaciju čiju snagu čine gostoprimstvo naroda, bogatstvo kulture, lepota plaža i kvalitet usluga i infrastrukture.

Uz zvuke tradicionalne i moderne muzike Tunisa, posluženi su tunišanski kulinarski specijaliteti i prefinjeno tunisko belo i roze vino. Tokom večeri, mladi tuniski modni kreator Mehdi Kallel predstavio je modne kreacije, čime je upoznao prisutne sa lepotom tuniske mode.

Događaju su prisustvovale mnogobrojne diplomate, predstavnici turizma, medija, kulture i javnog života Beograda i Srbije.

Marko Jelić

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...