TikTok sve interesantnija platforma za oglašavanje malih biznisa

12. Mart 2021
Izvor: Pixabay / Solen Feyissa
Izvor: Pixabay / Solen Feyissa

TikTok je društvena mreža koja funkcioniše na principu kratkih videoisečaka. Zbog drugačijeg algoritma i mogućnosti ogromnog dijapazona korisnika kojih trenutno na ovoj platformi ima više od 800 miliona, sve više brendova se oglašava upravo na TikToku.

Mnoge društvene mreže daju mogućnosti plaćenih sadržaja i oglašavanja na njihovim platformama, te tako od sponzorisanih objava na Facebooku, preko Instagram storyja dolazimo do najmlađe društvene mreže TikTok.

Ono što je započelo kao platforma za prikazivanje kratkih, često smešnih videozapisa, postalo je najnoviji oblik društvene mreže. Pojava TikToka predstavlja priliku za male brendove, od kojih mnogi vide iznenađujuće rezultate zbog prisustva na platformi.
 
Za razliku od Instagrama i Facebooka, čiji algoritmi funkcionišu na principu "koliko para, toliko muzike", tj. u zavisnosti od toga koliko novca date za oglašavanje, toliko ćete i dobiti, TikTok radi drugačije.
 
Iako još uvek nije 100% jasno kako algoritam TikToka funkcioniše, kao zaključak na osnovu dosadašnjih iskustava čini se da je tu lakše postati viralan nego na drugim platformama društvenih medija.
 
To može biti povezano s načinom na koji oglašavanje funkcioniše - korisnicima se oglasi prikazuju na potpuno isti način kao i ostali sadržaji, a može biti povezano i s dužinom samih videosnimaka. Na TikToku vam se obično prikazuju videozapisi zasnovani na drugim koji su vam se svideli ili vrlo popularni videozapisi.
 
Takođe, što je veći broj komentara i reakcija na video, to se povećava njegova popularnost i širi dijapazon profila kojima će biti prikazan.

Oglašavanje malih firmi
Magazin Forbes navodi da se broj firmi koje koriste video kao marketinški alat povećao sa 61% u 2016. na 85% u 2020. godini, a 66 posto korisnika koji su se oglašavali na TikToku se izjasnilo kao uspešno.
 
Osim što pruža mogućnost interakcije s potrošačima, TikTok je forum na kojem male i srednje firme mogu uspostaviti odnose i sarađivati s istomišljenicima, koristeći hashtagove poput #smallbusinesscheck (2,8 milijardi pregleda) i #smallbusinessowner (875 miliona pregleda), deleći priče uspeha i međusobne podrške. Zbog toga ne iznenađuje da sve veći broj firmi bira upravo ovu društvenu mrežu za oglašavanje svojih proizvoda i usluga.
 
MarTechSeries magazin ističe da je paradoksalno da je broj ulaganja malih firmi u oglašavanje u 2020. (u uslovima pandemije) povećan za 38%, te se predviđa rast i u 2021. godini.
 
Zahvaljujući TikTok algoritmu, male firme imaju priliku da se njihov glas čuje, ali izazov je izdvojiti se iz mase i to uz ograničene budžete, istovremeno, takmičeći se s velikim brendovima.
 
Izvor: Klix.ba
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....