Spa model Specijalne bolnice Merkur primenjiv u iranskim banjama

09. Mart 2021
Izvor: Merkur PR
Izvor: Merkur PR
Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei, posetio je danas Specijalnu bolnicu Merkur u Vrnjačkoj Banji, radi upoznavanja sa programom  rehabilitacije u srpskim banjama, kako bi se takav model primenio i u Iranu. Visokog gosta dočekali su predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, direktor Merkura dr sci. med. Dejan Stanojević, sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković i Miodrag Miljković, predsednik Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije.
 
Njegova ekselencija imala je priliku da se upozna sa Vrnjačkom Banjom kao modernom turističkom destinacijom koja se brzo razvija ali, istovremeno, neguje tradiciju, kao i sa zdravstvenim, medicinskim, turističkim i ugostiteljskim kapacitetima Merkura i Vrnjačke Banje. Obišao je hotel Fontanu i rizort Solaris, wellness i spa centre u Merkuru, hiperbaričnu bolnicu... 
__________________
 
Ambasadoru Irana predstavljen je i najnoviji zdravstveni program u Merkuru - Post covid rehabilitacija, koji je bio jedna od interesantnijih tema obzirom na trenutnu epidemilošku situaciju. Ovaj program, namenjen onima koji su preležali covid predstavlja najveću potrebu današnjeg društva i neophodnost za adekvatak oporavak i život ljudi. Post-COVID rehabilitacija u Merkuru ima za cilj da u banjskom ambijentu,  uz multidsciplinaran medicinski nadzor i personalizovani plan lečenja, otkloni sve fizičke simptome nakon preležane bolesti. Program je  kreiran pažljivom analizom stručnjaka i kombinacijom usluga koje omogućavaju  kompletan i dugoročan oporavak u najkaćem vremenskom roku.
_________________
 
Tokom sastanka, nakon predstavljanja srpskog modela banjske rehabilitacije, investicione situacije u Vrnjačkoj Banji i Merkurovog modela poslovanja, razmatrani su različiti modeli saradnje i doneti zaključci o budućim zajedničim aktivnostima. Razgovaralo se i o mogućnostima razmene turističkih tura nakon uspostavljanja bezviznog režima, kao i dolasku iranskih investitora u srpske banje.
 
Zaključeno je da se saradnja nastavi posetom delegacije Irana, kao i uzvratne posete radi uvida u stanje iranskih banja. Rečeno je da Iran, iako bogat mineralnim vodama i banjama, nema organizovan sistem banjskog lečenja i rehabilitacije, jer su banje tzv. “dnevnog tipa”.
 
Posetu je inicirao Dragan Todorović, ambasador Srbije u Teheranu, a organizator je bio Klaster zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije. Srpski banjski model predstaviljen je u Teheranu, u maju 2018. godine, na Međunarodnom zdravstvenom kongresu islamskih zemalja. Tada je prepoznat potencijal srpskih banja i potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji između Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije i Centra za razvoj zdravstvenog turizma u islamskim zemljama. Na istoj konferenciji, godinu dana kasnije, direktor Merkura dr Stanojević i predsednik klastera Miodrag  Miljković, bili su učesnici u okviru organizovanih panela, i tada je iranska strana pokazala interesovanje za transfer tehnologije banjskog turizma po modelu Merkura. Saradnja između dve zemlje u oblasti zdravstvenog turizma istaknuta je kao prioritet i na 15. zasedanju Mešovitog komiteta za privrednu saradnju Srbija-Iran, održanom u Beogradu juna 2018. godine.
 
Merkur info

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Čuveni
13. Jun 2022
Ukus fest i TC BIG u Novom Sadu pripremaju veliki spektakl, kada će majstori domaće hrane i...
Razno
Gin Week festival 11. i 12. juna u Beogradu
10. Jun 2022
Osvežavajući kokteli na bazi džina pripremaće se na Gin Week festivalu tokom vikenda 11. i...
Razno
Predstavljen projekat izgradnje mosta preko Bojane koji će spajati Ulcinj sa Velipojem
09. Jun 2022
Projekat izgradnje mosta preko Bojane, koji će spajati Ulcinj sa Velipojem, predstavljen je...
Razno
DIONYSUS Experience - Godlike Adventure: Nesvakidašnji aktivni vinski doživljaj na Fruškoj gori
08. Jun 2022
DIONYSUS EXPERIENCE nesvakidašnji vinski doživljaj u prelepom ambijentu skrivenom od...