Proglašena investicija godine u Srbiji

29. Mart 2018
Proglašena investicija godine u Srbiji

Kompanija "Algo Tehnology" iz Topole dobitnik je nagrade za investiciju godine u Srbiji "Aurea 2018", koju je desetu godinu zaredom dodelio poslovni portal "eKapija". Nagradu je laureatu na svečanosti u beogradskom Aeroklubu uručio savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović.

"Algo Tehnology" osvojio je tehnološki postupak ekstrakcije braon morske alge, koji se razlikuje od poznatih postupaka u svetu, a rezultirao je proizvodnjom preparata koji su našli svoje mesto u poljoprivredi kao biostimulanti i fermentori, kao i u ekologiji kao fermentori za popravljanje kvaliteta voda, sanaciju kanala i deponija, te sredstvo za gašenje požara. Kapaciteti pogona u Pranjanima kod Čačka su 5 tona na čas. Prošla, 2017. bila je prva godina za kompaniju na tržištu, a u istraživanja, proizvodnju i Razvojnu laboratoriju do sad je uloženo oko 1,2 miliona evra.

- Neizmerno mi je drago da je prepoznat naš doprinos razvoju modernih i savremenih dostignuća u oblasti poljoprivrede i ekologije, i ovo prestižno priznanje će svakako biti inspiracija i motor za naš dalji razvoj i napredak.  Proizvodi na bazi braon morske alge našli su svoju primenu na farmama u Srbiji, dok smo početkom godine osnovali i firmu u Makedoniji. Prodaja je krenula i na tom tržištu, a do maja bi trebalo da započnemo i izvoz u Kinu - rekao je Željko Pantić, jedan od osnivača "Algo Tehnology".



Osim glavne nagrade, "eKapija" je dodelila i 3 specijalna priznanja. Čast da ponese priznanje za inovativnost imala je mlada kompanija "3F-Fit Fabricando Faber" za MOTIMOVE uređaj namenjen asistenciji pokreta osoba sa hendikepom. Priznanje za društvenu korisnost pripalo je dvema kompanijama: "Lafarge BFC" za jedinstveni koncept gradnje Lafarge kuća i kompaniji WIG, koja je razvila automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora za efikasno ispunjavanje naftnih bušotina nakon eksploatacije. Po prvi put ove godine dodeljeno je i specijalno priznanje za tržišni potencijal, a ponela ga je startap kompanija "Playerhunter" za istoimenu društvenu mrežu za sportiste.

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za nagradu "Aurea" plasirala su se još tri projekata: prirodna kozmetika KOOZMETIK, "Solagro" - interaktivne reciklažne prese i "Ekofungi "- mešavina dehidratisanog organskog povrća.

O dobitniku glavne nagrade "Aurea 2018" i nosiocima specijalnih priznanja odlučivao je šestočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs. Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Nagradu "Aurea" poslovni portal "eKapija" dodeljuje u okviru svog opredeljenja ka društveno odgovornom poslovanju, bez finansijskog interesa, sa namerom da promoviše i podrži projekte značajne za održiv razvoj srpske privrede.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....