Proglašen EKOauto 2019. godine u Srbiji

29. Mart 2019
Proglašen EKOauto 2019. godine u Srbiji

Polazeći od činjenice da zaštita životne sredine postaje sve veća i vidljivija, posebno uzimajući nastojanje naše države da doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju ekološki prihvatljivih saobraćajnih sredstava na tržištu Republike Srbije, Privredna komora Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine, Agencija za bezbednost saobraćaja, Centar za motorna vozila AMSS, Centar za promociju održivog razvoja i kompanija Metro Market organizovali su osmu godinu za redom izbor za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKOauto godine u Srbiji.

U konkurenciji se našlo dvanaest novih modela automobila iz aktuelne produkcije: BMW 3 Series, Citroen C4 Cactus, Ford Focus, Honda CR-V, Kia Ceed, Mercedes-Benz A-Class, Opel Combo, Peugeot 508, SEAT Arona, Suzuki Jimny, Toyota Corolla i Volvo S60.

Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma i metodologije ocenjivanja odluku je doneo stučni žiri na čijem je čelu mr Dušan Stokić (Služba za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije), Filip Radović (Agencija za zaštitu životne sredine), Milan Božić (AMSS -  Centar za motorna vozila), Dr sci med Vladimir Resanović (Klinički centar Srbije), Branislava Jovičić (Centar za promociju održivog razvoja) i Zlatko Mitić (Metro Market - Tržišne komunikacije u oblasti automobilizma).

Ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

Članovi stručnog žirija detaljno su analizirali sve pristigle prijave i vrednovali ih na osnovu podataka i informacija dobijenih od autorizovanih zastupnika automobilskih brendova. Držeći se prethodno utvrđenih pravila i procedura za sprovođenje postupka izbora EKO automobila godine u Srbiji, doneta je konačna odluka o tome da je EKOauto 2019. godine u Srbiji: Toyota Corolla 1.8 Hybrid.

Robertu Lukiću, direktoru Toyota Srbija statuetu simbol priznanja za najbolji automobil u odnosu na životnu sredinu uručio je Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Do sada, titulu EKOauto godine u Srbiji, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016), Citroen C3 1.6 Hdi (2017) i Opel Crossland X B1.6DT Ecoflex (2018).

Žiri je i ove godine dodelio posebno priznanje koje je pripalo Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) za organizovanje akcije „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti kojom se podstiču alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovane čime se smanjuje korišćenje putničkih automobila i poboljšavaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

U ime SKGO, nagradu je od Dušana Stokića primio Miodrag Gluščević, šef Odeljenja za komunalna pitanja, urbanizam i životnu sredinu SKGO. Pored gospodina Gluščevića, dodeli nagrade prisustvovali još i Klara Danilović, Ljubinka Kaluđerović, Jana Pavlović i Miloš Obradović.

Toyota Corolla 1.8 Hybrid

Od lansiranja prve generacije Priusa 1997. godine, Toyota je postepeno ugrađivala hibridnu tehnologiju i u ostale modele – od kompaktnog Yarisa do nove Corolle.

Potpuno nova Corolla zrači dinamičnijim izgledom, donoseći i potpuno novi hibridni pogon sa funkcijom samopunjenja tako da nova generacija najprodavanijeg Toyotinog modela u čitavoj automobilskoj industriji označava i početak Toyotine strategije dvostrukih hibrida.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....