Predstavnici event industrije apelovali na pomoć države

26. Avgust 2020
Image by Pexels from Pixabay
Image by Pexels from Pixabay

Predstavnici event industrije ukazali su performansom održanim u centru grada na težak položaj u kome su se našli organizatori venčanja i drugih događaja i proslava, imajući u vidu da su usled pandemije koronavirusa zabranjene organizacije takvih skupova i apelovali na pomoć države.

Oni su danas ispred Skupštine Srbije improvizovanim venčanjem sa mladencima, stolovima i svim detaljima karakterističnim za venčanja, kako ističu, želeli da skrenu paznju na veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze organizatori venčanja i drugih događaja.

Predsednik Udruženja Event Industrija Marijana Vukadin rekla je novinarima da su danas uputili molbu predsedniku, premijerki i Privrednoj komori Srbije za pomoć i predloge za rešenje problema u kome se našla "event" industrija, koja praktično ne radi i ne ostvaruje prihode od marta.

- Nismo prepoznati kao posebna branša i svi nas svrstavaju u kategoriju ugostiteljskih objekata poput kafića, restorana, klubova, hotela, a sve te kategorije nekako rade, a mi stojimo zbog zabrane proslava, naš posao je ravan nuli i mesecima se borimo za opstanak - rekla je Vukadin.

Kako kaže, "event" industrija broji više od 1.000 firmi koje čine i organizatori venčanja, fotografi, saloni za venčanice, kamermani, sale za venčanja i više od 20.000 zaposlenih.

- Bez profita smo mesecima, broj zaposlenih održavamo, jer smo prihvatili pomoć države, ali teško nam je i dalje i zato tražimo pomoć najpre oko otpisa doprinosa dok venčanja ne počnu da se organizuju, a to sigurno neće biti do maja iduće godine, kao i mogućnost za dobijanje kredita - kaže Vukadin.

Predstavnici "event" industrije ističu da su svesni problema i da veruju struci i državnim organima koji procenjuju da su proslave veliki rizik.

Ipak, uz produženje pandemije i bez pomoći toj branši koja stoji mesecima gotovo je sigurno da će se potpuno ugasiti, poručili su predstavnici Udruženja.

Ukazuju da se godišnje u Srbiji održi 35.000 venčanja na kojima ukupno učestvuje oko pet miliona gostiju. Zahvaljujući organizaciji venčanja, ali i drugih proslava poput rođendana punoletstva, krštenja, matura, i ostalih korporativih dešavanja godišnji promet "event" industrije dostiže pola mlijarde evra, navode.

Takođe napominju i da naši ljudi koji žive u inostranstvu proslave u Srbiji organizuju upravo novcem koji su zaradili u stranim zemljama.

Na današnjem skupu najavljeno je i da će od naredne nedelje biti i zvanično osnovano Udruženje "Event Industrija".

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....