Podsećanje: „Jugo“ – ikona kragujevačke „Zastave“

17. Novembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pre tačno dvanaest godina, 11. novembra 2008, iz kragujevačke „Zastave“ izašao je poslednji primerak automobila marke „jugo“. Bio je daleko od savršenog ali je u našoj zemlji obeležio poslednje dve decenije 20. i prvu deceniju 21. veka.

Mnoge prve ljubavi provozale su se upravo ovim automobilom, vozačke dozvole dobijane su za njegovim volanom, neretko se govorilo da onaj ko je vozio „juga“ ima definisan biceps od motanja volana... Kakav god bio, mnogo je toga zbog čega ćemo se s osmehom sećati ovog četvorotočkaša, ikone „Zastavine“ proizvodne trake.

Na dizajnu ovog automobila možemo da zahvalimo, pre svega, „Fiatovom“ četvorotočkašu „fiatu 127“, automobilu koji je 1972. godine bio proglašen za evropski auto godine, i ujedno automobil na kome je Jugo zasnovan.

„Fiatovi“ i „Zastavini“ inženjeri sastali su se 1978. godine u Torinu, gde je, uz male izmene u odnosu na „fiat 127“, nastao - „jugo“. Dve godine kasnije, 28. novembra 1980. godine započeta je serijska proizvodnja ovog automobila u kragujevačkoj „Zastavi“, s ciljem da prvi „jugo“ siđe s trake 29. novembra na Dan Republike.

Mnogi ne znaju da je ovaj automobil na početku nosio samo oznaku „zastava 102“ i pod tim imenom se i reklamirao i prodavao, da bi tek kasnije dobio zvaničan naziv „jugo“.

Iako mnogi misle da je naziv „jugo“ nastao od reči Jugoslavija, izgleda da nije tako. Naime, u knjizi Džejsona Vujića "Yugo, uspon i pad najgoreg automobila u istoriji", koja je odnedavno dostupna i na srpskom jeziku, nalazimo da je automobil dobio ime po istoimenom vetru. Inače, u to vreme jeste bilo popularno automobile nazivati po vetru, u čemu je prednjačio „Volksvagen“ sa modelima „pasat“, „široko“, „jeta“...

Oznaka za „jugo“ bila je slovo "J", ali je ono zamenjeno slovom "Y da bi model bio interesantniji kupcima iz inostranstva.

„Jugo“ je neretko karakterisan kao najbolji automobil ikada, pa ga je čak i čuveni automobilski novinar Džeremi Klarkson u emisiji "Top gear" razneo tenkom, a mnogima je poznato da se izvozio čak i u Ameriku, gde se pojavio i u filmu "Umri muški".

„Jugo“ se, manje-više nepromenjenog dizajna, proizvodio sve do 11. novembra 2008. Tokom 28 godina izrađeno je ukupno 794.428 primeraka ovog automobila.


Nebojša Amanović


 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....