Pobednik nakrivljen i ubuduće - Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme

13. Novembar 2019
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 SIMBOL srpske prestonice "Pobednik" biće kriv i u budućnosti! Pošto bi ispravljanje postamenta moglo da prouzrokuje još veće probleme, bronzani čovek će, posle restauracije u Smederevu, i dalje biti nagnut na jednu stranu, potrvrđuju iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda.

Iako su novinski stupci danima bili puni naslova o tome da je "Pobednik" nakrivljen kada se za to saznalo pre nekoliko godina, tokom ove rekonstrukcije i restauracije on neće biti ispravljen, kako su mnogi Beograđani očekivali.
 
- Spomenik je stabilizovan u sadašnjem položaju. Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme. Neće se ispravljati, ali su uspešnom statičkom sanacijom sprečena dalja pomeranja - saopštili su preko "Tvitera" iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.
 
Figura "Pobednika", posle duže od devet decenija, skinuta je pre mesec dana sa postolja na Kalemegdanu. U Smederevu, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, obavlja se njena restauracija.
 
Za to vreme nastavljeni su radovi na Beogradskoj tvrđavi. Majstori rade na postamentu, odnosno na "statičkoj sanaciji spomenika", jer je "Pobednik" bio nagnut 30 centimetara u jednu stranu. Tako će biti i ubuduće, a figura bi na Beogradsku tvrđavu trebalo da bude vraćena do kraja februara sledeće godine.
 
Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....