Plovdiv i Matera Evropske prestonice kulture za 2019.

05. Februar 2019

Gradovi Plovdiv u Bugarskoj i Matera u Italiji nose titulu Evropskih prestonica kulture za 2019. godinu.

Inicijativa „Evropska prestonica kulture“ nastala 1985. godine, pruža mogućnost gradovima da unaprede svoj imidž, privuku veći broj turista i razviju se kroz projekte kulture. Evropska komisija, koja dodeljuje ovo priznanje, ističe da ono ima dugotrajne pozitivne efekte na kulturu, društvo i ekonomiju gradova koji su izabrani za prestonice kulture.

Plovdiv i Matera preuzeli su titule od prošlogodišnjih prestonica, gradova Valeta na Malti i Leuvaden u Holandiji. Plovdiv je osmislio program sastavljen od 300 projekata pod nazivom "Together" (Zajedno), koji se odnose kako na grad tako i celu regiju u Bugarskoj.

U planu su festivali i društveni projekti povezani sa istorijskim i kulturnim nasleđem Plovdiva, uključujući i izložbe i zajednične pozorišne produkcije sa zajednicama zapadnog Balkana, Rumunije i Turske.

Programi grada Matera, pod naslovom „Open Future“ (Otvorena budućnost) imaće poseban fokus na socijalnu i kulturnu inkluziju i kolaborativnu inovaciju. Projekti koji se ističe su „Ars Excavandi“, moderan pogled na istoriju i kulturu podzemne arhitekture, „Re-reading Renaissance“, putovanje kroz umetničku prošlost regija Bazilikata i Pulja, i prva izvođenje na otvorenom opere „Cavalleria Rusticana“ u saradnji sa „Teatro San Carlo“.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...