Pirotski kačkavalj kandidat za međunarodnu zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom

13. Jun 2019

Kačkavalj od kravljeg mleka iz Pirota, ozbiljan je kandidat za dobijanje sertifikata međunarodne zaštite proizvoda sa oznakom geografskog porekla, saopštili su juče u Gradskoj upravi u Pirotu predstavnici Ministarstva poljoprivrede i evropske komisije za međunarodnu zaštitu proizvoda sa geografskim poreklom.

U toku je projekat koji ta komisija radi sa ministarstvom, a koji pored ostalog ima za cilj međunarodnu zaštitu tri srpska proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom.

To su lipov med sa Fruške gore, ariljska malina i pirotski kačkavalj.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić kaže da je u Srbiji 45 prozvoda zaštićeno na nacionalnom nivou i da je vreme da se oni zaštite na nivou EU.

- Imamo tri proizvoda koje smo izabrali i koji će prvi ići na registraciju u EU. To je lipov med sa Fruške gore, ariljska malina i pirotski kačkavalj. Zajedno ćemo sa proizvodjačima pirotskog kačkavalja proći kroz sertifikaciju. Cilj je da se što bolje pripremimo u skladu sa pravilima EU - rekao je Raketić.

On je kazao da je plan da se do kraja godine donese zakon o sistemu kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode i da posle toga podnese zahtev za apliciranje za ta tri proizvoda.

- Ovo je veoma važno za Srbiju jer imamo proizvode kojima se možemo ponositi. Ujedno, to će podići konkurentnu poziciju proizvodjača pirotskog kačkavalja, biće pokretač za stočare i okidač za razvoj turizma - rekao je Raketić.

Ekspert Evropske unije (EU) David Liberati rekao je da se drugi put okupljaju u Pirotu kako bi razgovarali o specifičnostima kačkavalja koja treba da dovede do registracije na nivou Evropske unije.

- Međunarodna zaštita proizvoda sa geografskim poreklom značiće za razvoj ovog regiona i da se pirotski kačkavalj nađe na tržištu EU, ali je to šansa i za druge proizvode i za njihovu dobru poziciju i promociju na tržištu EU. Proizvodi postaju prihvaćeni na tržištu EU, ali i na tržištima trećeg sveta, Kine i drugih zemalja - kazao je Liberati.

Pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu Goran Popović kaže da lokalna samouprava podržava ovaj projekat.

- Mi ćemo pomoći proizvodjačima pirotskog kačkavalja oko sertifikacije. To je i velika šansa za razvoj lokalne ekonomije. Ukoliko dobijemo ovaj sertifikat pirotski kačkavalj će moći da se prodaje na tržištu EU. Ujedno će to motivisati ne samo prerađivače mleka nego i proizvođače. Očekujemo da se broj grla stoke poveća i da pored Mlekarske škole, koja za sada jedina proizvodi kačkavalj sa oznakom geografskog porekla, i proizvođači krenu u sertifikaciju - rekao je Popović.

Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo je rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka 2013. godine. Ovo je posle ćilima, drugi proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Mlekarska škola "Dr Obren Pejić" u Pirotu je 2017. godine postala prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.

Izvor: Beta

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....