Ozloglašeni portugalski zatvor postaje muzej

12. April 2019

Novi „Narodni muzej otpora i slobode“ u Portugalu otvara se 27. aprila, na 45. godišnjicu od zatvaranja ozloglašenog Peniche zatvora za političke osuđenike, u kome je muzej smešten.

Tvrđava iz 16. veka u mestu Peniche u oblasti Leiria, izgrađena među stenama sa pogledom na Atlantski okean, udaljena oko sat vremena severo-zapadno od Lisabona, nekada je služila kao zatvor za disidente i protivnike fašističkog režima u Portugalu između 1934. i 1974. godine.

Danas je ozloglašeni zatvor pretvoren u prvi narodni centar ove zemlje posvećen tom turbulentnom periodu u prošlosti. Muzej će, između ostalog, sadržati memorijalni zid na kome će biti upisana imena oko 2.500 ljudi koji su bili zatočenici tokom „Estado Novo“ režima Antonia de Oliveira Salazara.

Obnova tvrđave koštala je 3.4 miliona evra, a arhitekte su ime zadatak da dizajniraju muzej na način da se oda počast političkim zatvorenicima.

Godine 1960. zabeleženo je veliko bekstvo iz zatvora Peniche, kada je deset zatvorenika drogiralo čuvara i uspelo da spuštanjem niz zid pobegne uz pomoć automobila koji ih je čekao sa druge strane.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....