Otvoren Zavičajni muzej u Žarkovu

17. Maj 2022
Photo by Clay Banks on Unsplash
Photo by Clay Banks on Unsplash

Danas je otvoren Zavičajni muzej u naselju Žarkovo na opštini Čukarica. Zgrada gde se nalazi muzej stara je dva veka, a od 1840. godine bila je škola i to jedna je od najstarijih u Beogradu.

– Ovde je održan sastanak Karađorđa i izaslanika Porte Bećir paše na početku Prvog srpskog ustanka. Odavde je 1806. Karađorđe započeo napad na Beograd, takođe iz ovog naselja su princ Eugen Savojski 1717. godine i austrijski baron fon Laudon 1789. godine izvršili napade na Beograd. Prema tome, naša obaveza je da sačuvamo istoriju Žarkova i uspomenu na sve one ljude koji su stvarali Žarkovo, a time i stvarali istoriju Beograda. Svaki deo Beograda treba da ima svoj zavičajni muzej i zato smo nedavno završili Spirtinu kuću i obnovili Zavičajni muzej Zemuna koji nije radio dugo godina. Trenutno radimo na izgradnji ovakvog muzeja u Obrenovcu koji će biti u Starom konaku, a pre nekoliko godina smo završili muzej u Mladenovcu – poručio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić je izrazio zadovoljstvo što se danas otvara Muzej Žarkova u objektu starom dva veka koji čuva istoriju opštine.

– Zahvaljujem ljudima koji su dali svoj novac za realizaciju ovog projekta kako bi nove generacije podsetili na ono što se dešavalo u Žarkovu u prošlosti i da im ostavimo mesto gde će moći da se okupljaju. Posle otvaranja pozorišta na Čukarici, podizanja spomenika Matiji Banu, danas smo otvorili i Muzej. Opština Čukarica ulaže dosta u kulturu i to je veoma važno jer na taj način privlačimo turiste gde pored svih prirodih lepota koje Čukarica može da ponudi sada možemo da ponudimo i naše kulturne ustanove – rekao je Kolarić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković zahvalila je Gradu i zameniku gradonačelnika na podršci koju pružaju ustanovama kulture i koji su imali razumevanja da se ovaj projekat završi u rekordnom roku.

Događaju su, između ostalih, prisustvovali zamenica predsednika Skupštine Grada Andrea Radulović i sekretar za kulturu Ivan Karl, vlasnik producentske kuće „Košutnjak film”, inicijator za rekonstrukciju objekta, donator i stanovnik Žarkova Zoran Jovanović, kao i vlasnik kompanije „Gramis”, inicijator za rekonstrukciju objekta, donator i stanovnik Žarkova Miloš Spasenović.

Beoinfo

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....