Oko Kuršumlije pronađeno 11 izgubljenih gradova

23. Januar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Na teritoriji opštine Kuršumlija tim arheologa iz Prokuplja i Beograda je otkrio ostatke 11 izgubljenih gradova i jedne antičke palate, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge značajne arheološke lokalitete i važne materijalne dokaze o prošlosti celog tog područja. 

Otkrića do kojih su za proteklih šest godina došli arheolozi Narodnog muzeja "Toplica" iz Prokuplja i Narodnog muzeja iz Beograda gotovo u potpunosti menjaju istorijsku sliku celog područja oko Kuršumlije.

Po rečima Julke Kuzmanović Cvetković iz prokupačkog muzeja, do sada se malo znalo o davnoj prošlosti kuršumlijskog kraja, a tim stručnjaka je rasvetlio mnoge misterije i došao do značajnih otkrića.

- Ima mnogo stvari koje smo razjasnili i bolje pozicionirali. Pronašli smo zanimljiv objekat u selu Visoka. Sudeći po ostacima, očigleno se radi o nekom antičkom objektu, ali još nismo sigurni, jer su u pitanju stub sa misterioznim oznakama i nadgrobni spomenici iz srednjeg veka - rekla je Kuzmanović Cvetković.

Prva opsežna arheološka istraživanja na teritoriji Kuršumlije su pokazala da se oko Lukovske banje, na obroncima Kopaonika i na Radan planini, nalaze ostaci 11 izgubljenih gradova i jedna antička palata.

- Palatu je pronašao meštanin Milutin Jakšić kopajući temelje za štalu, a radi se o ostacima ogromnog objekta. Temeljna zona objekta je zidana kamenim kvadrima, koji su dugački dva metra, a zanimljivo je i prisustvo puno komada arhitektonske plastike od belog mermera. Bilo je dovratnika, komada stubova i još mnogo drugih materijalnih dokaza da se radi o antičkoj palati – objašnjava Kuzmanović Cvetković i ističe da najnovija arheološka otkrića svrstavaju Kuršumliju u gradove sa najbogatijim arheološkim nasleđem.

- Arheološko nasleđe čitave Srbije je sjajno, a u Kuršumlijskoj opštini izuzetno, pogotovo kada govorimo o području oko Lukovske banje, gde su se ljudi tokom srednjeg veka, ali i u antičko vreme primarno bavili rudarstvom - kaže Kuzmanović Cvetković.

I Emina Zečević iz beogradskog Narodnog muzeja ističe da najnovija otkrića arheologa u potpunosti menjaju dosadašnju istorijsku sliku područja kuršumlijske opštine.

- Pronašli smo lokalitete iz svih epoha, od neolita, pa do danas, koji do sada ni na koji način nisu bili evidentirani, što govori o gustoj naseljenosti ovog kraja, a to nismo mogli ni zamisliti. Naročito je interesantan period pod turskom okupacijom. Do sada se mislilo da su te oblasti bile nenaseljene, ali su sada pronađeni materijalni dokazi, groblja i crkve, koji daju potpuno drugačiju demografsku sliku, i potvrđuju da su ovi krajevi bili gusto naseljeni srpskim življem u to doba. I nalazi iz starijih perioda takođe pokazuju gustu naseljenost, jer se u kuršumlijskom kraju rudarilo i trgovalo, pa su ovim krajevima prolazile važne komunikacije.

Milan Savić iz Instituta arheoloških nauka u Beogradu upozorava da su vredni, ali nezaštićeni lokaliteti meta divljih kopača.

- Oni ne samo što odnose vredne nalaze, već i narušavaju arheološke slojeve, stratigrafsku sliku nalazišta, što onemogućava dalja ispitivanja tih nalazišta. Prekopali su Marinu kulu nadomak Kuršumlije, zatim rimske grobnice u Kuršumlijskoj banji, i mnoge druge lokalitete - navodi Savić.

Arheološki lokaliteti oko Kuršumlije uskoro će se naći na mapi važnih arheoloških nalazišta u Srbiji, a nakon još detaljnijih istraživanja najznačajnijih lokaliteta, oni bi se, uz pomoć države i lokalne samoprave, mogli uvrstiti u turističku ponudu naše zemlje.

Izvor: Teleporter

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...