Oko Kuršumlije pronađeno 11 izgubljenih gradova

23. Januar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Na teritoriji opštine Kuršumlija tim arheologa iz Prokuplja i Beograda je otkrio ostatke 11 izgubljenih gradova i jedne antičke palate, stub sa misterioznim oznakama i mnoge druge značajne arheološke lokalitete i važne materijalne dokaze o prošlosti celog tog područja. 

Otkrića do kojih su za proteklih šest godina došli arheolozi Narodnog muzeja "Toplica" iz Prokuplja i Narodnog muzeja iz Beograda gotovo u potpunosti menjaju istorijsku sliku celog područja oko Kuršumlije.

Po rečima Julke Kuzmanović Cvetković iz prokupačkog muzeja, do sada se malo znalo o davnoj prošlosti kuršumlijskog kraja, a tim stručnjaka je rasvetlio mnoge misterije i došao do značajnih otkrića.

- Ima mnogo stvari koje smo razjasnili i bolje pozicionirali. Pronašli smo zanimljiv objekat u selu Visoka. Sudeći po ostacima, očigleno se radi o nekom antičkom objektu, ali još nismo sigurni, jer su u pitanju stub sa misterioznim oznakama i nadgrobni spomenici iz srednjeg veka - rekla je Kuzmanović Cvetković.

Prva opsežna arheološka istraživanja na teritoriji Kuršumlije su pokazala da se oko Lukovske banje, na obroncima Kopaonika i na Radan planini, nalaze ostaci 11 izgubljenih gradova i jedna antička palata.

- Palatu je pronašao meštanin Milutin Jakšić kopajući temelje za štalu, a radi se o ostacima ogromnog objekta. Temeljna zona objekta je zidana kamenim kvadrima, koji su dugački dva metra, a zanimljivo je i prisustvo puno komada arhitektonske plastike od belog mermera. Bilo je dovratnika, komada stubova i još mnogo drugih materijalnih dokaza da se radi o antičkoj palati – objašnjava Kuzmanović Cvetković i ističe da najnovija arheološka otkrića svrstavaju Kuršumliju u gradove sa najbogatijim arheološkim nasleđem.

- Arheološko nasleđe čitave Srbije je sjajno, a u Kuršumlijskoj opštini izuzetno, pogotovo kada govorimo o području oko Lukovske banje, gde su se ljudi tokom srednjeg veka, ali i u antičko vreme primarno bavili rudarstvom - kaže Kuzmanović Cvetković.

I Emina Zečević iz beogradskog Narodnog muzeja ističe da najnovija otkrića arheologa u potpunosti menjaju dosadašnju istorijsku sliku područja kuršumlijske opštine.

- Pronašli smo lokalitete iz svih epoha, od neolita, pa do danas, koji do sada ni na koji način nisu bili evidentirani, što govori o gustoj naseljenosti ovog kraja, a to nismo mogli ni zamisliti. Naročito je interesantan period pod turskom okupacijom. Do sada se mislilo da su te oblasti bile nenaseljene, ali su sada pronađeni materijalni dokazi, groblja i crkve, koji daju potpuno drugačiju demografsku sliku, i potvrđuju da su ovi krajevi bili gusto naseljeni srpskim življem u to doba. I nalazi iz starijih perioda takođe pokazuju gustu naseljenost, jer se u kuršumlijskom kraju rudarilo i trgovalo, pa su ovim krajevima prolazile važne komunikacije.

Milan Savić iz Instituta arheoloških nauka u Beogradu upozorava da su vredni, ali nezaštićeni lokaliteti meta divljih kopača.

- Oni ne samo što odnose vredne nalaze, već i narušavaju arheološke slojeve, stratigrafsku sliku nalazišta, što onemogućava dalja ispitivanja tih nalazišta. Prekopali su Marinu kulu nadomak Kuršumlije, zatim rimske grobnice u Kuršumlijskoj banji, i mnoge druge lokalitete - navodi Savić.

Arheološki lokaliteti oko Kuršumlije uskoro će se naći na mapi važnih arheoloških nalazišta u Srbiji, a nakon još detaljnijih istraživanja najznačajnijih lokaliteta, oni bi se, uz pomoć države i lokalne samoprave, mogli uvrstiti u turističku ponudu naše zemlje.

Izvor: Teleporter

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....
Razno
Rok simfonija posvećena Tini Tarner premijerno na Danima piva u Zrenjaninu
10. Avgust 2023
Zrenjaninska filharmonija pripremila je novi, jedinstveni projekat na našim prostorima....
Razno
„Belgrade Youth Fest“ 11. i 12. avgusta na Kalemegdanu
10. Avgust 2023
„Belgrade Youth Fest“, festival posvećen mladima u organizaciji Kancelarije za...