Održana „Bitka nacija“ na Smederevskoj tvrđavi

06. Maj 2019

Smederevska tvrđava nije videla toliko vitezova, gospi i štitonoša od petnaestog veka. Od četvrtka do nedelje (2-5.maj), ovde je održana „Bitka nacija“, nešto na ovom podneblju, u ovom delu Evrope do sada neviđeno.

Na kraju, kada su sabrani rezultati, jer je takmičarski aspekt onima koji su učestvovali bio prevashodan, najuspešniji su bili Rusi, za njima Ukrajinci, treća je Moldavija, a ni Srbija nije ostala bez medalja i priznanja. Jedino je kiša uspela da pokvari završnu svečanost dodele nagrada i zatvaranja, ali na to nisu mogli da utiču ni organizatori ni domaćini.

Završni dan je protekao u znaku do sada nikada viđenih borbi 150 na 150, istinskog spektakla. Aleksandar Urošević, kapiten srpske reprezentacije, u ime našeg tima, primio je medalje za pobedu, zajedno sa Rusijom, Italijom, Nemačkom, Engleskom i Belorusijom u fantastičnoj borbi 150 na 150 ratnika.

Predsednik Udruženja “Beli orlovi”, čiji su borci činili okosnicu srpske reprezentacije, ali i jedan od članova organizacionog tima “Bitke nacija” u Smederevu, Bojan Tasić, za Podunavlje.info je podsetio da naša selekcija ima samo nekolicinu iskusnih boraca, a ostali članovi ekipe su se priključili “punog srca” i prikazali borbenost u areni.

- Ovaj sport je tek u razvoju i ovi borci će se tek pokazati na narednim turnirima. Sada smo pokušali da što bolje predstavimo našu zemlju na pesku, u areni, da ljudi vide potencijal naših boraca, a svaki od njih će napraviti svoju sportsku karijeru u narednim godinama - rekao je Tasić naglasivši da je po svim merilima i utiscima kapitena, organizacionog tima i samih učesnika sa pet kontinenata, u Smederevu organizovana najbolja “Bitka nacija” do sada.

O interesovanju koje je pobudilo ovo viteško nadmetanje najbolje govori podatak da je za četiri dana bilo oko 20 hiljada gledalaca, najviše do sada, u deset dosadašnjih izdanja „bitke nacija“. Jedino je pre nekoliko godina u Pragu bila slična brojka.

- Izuzetno smo ponosni, i mi iz JP „Smederevska tvrđava“ i iz drugih preduzeća koja se učestvovala, što smo uspeli da jednu ovakvu manifestaciju uspešno privedemo kraju. Mnogo posla, mnogo obaveza, ali je na kraju sve bilo svetski. Apsolutni pobednici su Rusi, ali su pobednici i Smederevci, koji su podržali ovu manifestaciju i prepoznali njen značaj i na pravi način su ugostili sve ove ljude, strance… - kaže Goran Jovšić, v.d. direktora JP „Smederevska tvrđava“.

Na kraju i simpatičan detalj, koji će dvoje mladih iz Čilea pamtiti celog života; tokom jedne od pauza između borbi, vitez Kristijan Andres Toro Berios zaprosio je mladu gospu Karlu Gatiku. Ona je, naravno rekla, da, na oduševljenje Andresa, njegovih drugova iz reprezentacije, suparnika na bojnom polju i mnogobrojne publike.

Izvor: Podunavlje.info

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....