Održan Etnology Fest u Beogradu - Odbrana tradicije svilenim koncem

31. Maj 2019

U svečanoj sali Doma Vojske Srbije sinoć je otvoren treći po redu internacionalni festival - Etnology Fest.

Dobrodoslicu uvaženim gostima prvi je poželeo umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” uz instrumental srpske izvorne pesme “Svilen konac”.

I upravo je to misija Etnology Fest-a, odbrana tradicije svilenim koncem. Zatim je maestralni hor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "KOLO”, otpevao tradicionalnu pesmu “Oj Moravo moje selo ravno”.

To je bila divna uvertira za svečano obraćanje pokrovitelja festivala gospođe Tamare Vučić, supruge predsednika Republike Srbije, koja je ovom prilikom istakla važnost održavanja Etnology Fest-a.

- Naše materijalno i nematerijalno kulturno nasledje, ruku pod ruku predstavljaju impozantnu licnu kartu nase zemlje u svetu. Dužnost i obaveza nas kao društva je da sačuvamo i prikažemo njegovo bogatsvo i raznovrsnost i tako zadržimo odgovoran odnos prema narodnoj tradiciji i istovremeno prema budućnosti koja se otvara samo narodima koji se drže kontinuiteta sa istorijskim nasledjem u svakom obliku - rekla je gospođa Vučić.

Crvenu vrpcu koja ceremonijalno najavljuje da je manifestacija Etnology Fest i zvanično otvorena presekle su Njena ekselencija ambasadorka Rumunije u Srbiji, Oana Cristina Popa, uvažena gošća, gospođica Andreea Tanasescu, osnivač zajednice LA BLOUSE ROUMAINE i osnivač i programski direktor  Etnology Fest - gospođica Goga Grubješić.

U savremenoj scenskoj produkciji i uz vrhunske modele, program je započeo revijom pod nazivom "Ethno Couture Srbi u regionu i Srbiji". Nakon toga, usledila je revija u crnom, kao kontrast iprimer inspiracije tradicijom autorke Ivanke Jevtović i kolekcija "Sećanje, tuga i lepota".

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....