NOVO: Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije

27. Oktobar 2020
NOVO: Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije
U izdanju Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, objavljen je priručnik o nautičkom turizmu inženjera Krste Paškovića, zaljubljenika u reke, plovidbu, nautički turizam u kojem leži ogroman potencijal, nažalost, u našoj zemlji neprepoznat.
Ovom knjigom, kako sam navodi, autor želi da skrene pažnju na jednu novu privrednu oblast koja svoju ekspanziju doživljava krajem prošlog i početkom ovog veka. Njegov cilj je da približi ovu oblast čitaocima kroz retrospektivu od skoro 40 godina interesovanja za nautiku, počev od 1987. do danas.  U priručniku nema priče o velikim nautičkim pustolovinama i doživljajima, ali su pomenuta neka vrlo zanimljiva iskustva velikana srpske nautike i nautičara iz Danske, Holandije, Engleske, Francuske, Italije, Belgije, Austrije, Nemačke, Češke, Grčke, Kanade i drugih zemalja, koje je autor sretao, kao i destinacije koje je obišao proteklih godina.
Da bi se detaljno opisalo šta je to nautika, kaže, trebalo bi napisati jednu posebnu knjigu. Zato je opredeljenje autora bilo da pisanje bude usmereno na segment nautike koji ima veze sa rekreacijom, uživanjem, zabavom, avanturizmom, na vodnim sportovima i ljubavi prema plovidbi, odnosno navigaciji, koji se popularno naziva mala nautika.
Otkrivajući neke specifičnosti nautičke privrede u segmentima proizvodnje, izgradnje i usluga, autor je došao do zapažanja i komentara koji bi mogli da pomognu u celishodnijem sagledavanju ove privredne delatnosti. Između ostalog, s obzirom na to da Srbija raspolaže bogatom mrežom reka i kanala, a može se reći i jezera, ako se u ta jezera uvrste peskare i šljunkare koje su u mnogim državama Centralne Evrope iskorišćene kao posebni nautički resursi (Holandija, Austrija, Nemačka, Mađarska i dr.), mogao bi da se razvije i segment kontinentalnog nautičkog turizma. Što se tiče naše zemlje, autor je izneo vrlo zanimljiva zapažanja koja je nazvao biseri nautike u Srbiji.
Učestvujući na svetskim nautičkim konferencijama, autor je posetio i destinacije kao što su Liverpul (GB), Kingston (Kanada), Groningen (Holandija), Gent (Belgija), Lajpcig (Nemačka), Milano (Italija) i mnoge druge, ali najfacinantniji projekat sa kojim se upoznao bio je kanal du Midi u Tuluzu (Francuska), verovatno najlepši kanal na svetu, izgrađen pre skoro 400 godina. U knjizi su priložene reportaže sa svih tih putovanja. 
Zapazili smo da je u posebnom prilogu Korišćena i preporučena literatura autor nesebično  naveo  podatke o literaturi koja je poznata samo uskom krugu ljudi. Zato, pored ostalih zanimljivih podataka koji se mogu naći u knjizi, preporučujemo spisak literature koji ima posebnu važnost. 
 
Rekli su o priručniku
Prof. dr Snežana Štetić:  Izuzetno je teško, na malo prostora dati mišljenje o integralnosti izučavanja i pogleda na nautički turizam i nautičke potencijale Srbije. Poduhvat koji je preduzeo ing. Krsta Pašković je time složeniji i ozbiljniji. Naročito kada se ovakvog posla poduhvati autor koji je, ne samo izučavao, već i živeo svoj rukopis. Pred čitaoca se otvara neki novi svet isprepleten životnim iskustvom, teorijskim pogledima a svoje mesto pronalazi u praktičnoj primeni. 
 
Doc. dr. Vlada Miletić:  U tekstu se čitanjem između redova može zaključiti da nautika nije samo plovidba, već je životna filozofija. Kroz ovu konstataciju Pašković se može smatrati mudrim ”kormilarom”, koji ukazuje na ”signalizaciju” potrebnu za ”plovidbu” budućim generacijama, opredeljenim za rad na akvatorijama i u nautičkom turizmu.
 
Doc. dr Željko Rajković : Brojne, i zapanjujuće informacije, koje autor daje u knjizi, značajne su, jer se do njih nije došlo prepisivanjem već mukotrpnim istraživačkim radom, na regatama, takmičenjima, posetama međunarodnim sajmovima, kongresima, konferencijama i radom u udruženjima koje je najčešće sam finansirao...
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Japanski milijarder traži osam osoba za putovanje na Mesec
04. Mart 2021
Japanski milijarder Iusaka Maezava pozvao je osam ljudi da mu se pridruže na putovanju oko...
Razno
Sretenjski orden za Merkur
23. Februar 2021
Specijalna bolnica Merkur odlikovana zlatnom medaljom za zasluge i doprinos u borbi protiv...
Razno
Zanimljivosti iz sveta: Gigantski džemper kao oltarsko platno u bečkoj katedrali
19. Februar 2021
U katedrali Sv. Stefana u Beču postavljena je umetnička instalacija u obliku gigantskog...
Razno
Novinarski jubilej: 15 godina uz kameru -  Stanislav Cane Stankić, autor i voditelj emisije
05. Februar 2021
Oni koji su imali čast da ga upoznaju, za njega kažu da je, pre svega, čovek –...