Nedelju kineskog dokumentarnog filma i festival fotografija u Beogradu

28. Januar 2019
Nedelju kineskog dokumentarnog filma i festival fotografija u Beogradu

Asocijacija za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije organizuje Nedelju kineskog dokumentarnog filma i Kinesko-srpski fotografski festival mladih, koji su svečano otvoreni u nedelju, 27. januara 2019, u 18 časova u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“.

Oba događaja organizuje Asocijacija za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, BELDOCS – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma i Visokom turističkom školom u Beogradu.

Na svečanom otvaranju, prisustvovali su predstavnici ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kulturnih i obrazovnih institucija, privrednici iz Kine i dobitnici nagrada na takmičenju.

Film „U Kini Roberta Karla Koena – Transformacija i kriza“, režisera Liu Guođuna prikazan je na svečanoj ceremoniji otvaranja. Robert Karl Koen, prvi je američki novinar koji je snimao dokumentarne filmove o novoj Kini, posetio je Kinu još 1957. godine, i ponovo je došao 58 godina, kasnije istražujući perspektivu razvoja u devet gradova Kine, kroz intervjue i dokumentarno prikazivanje života u Kini. Ovaj film odražava duh i dostignuća nove Kine kroz period od pola veka i dokumentuje velika dostignuća izvršenih reformi u Kini sa „otvaranjem“ prema svetu kroz nepoznate istorijske činjenice o razmeni između Kine i SAD.

Tokom festivala, biće prikazani i filmovi o životu Kineza u Beogradu („Blok 70“); o razvoju i prosperitetu Pingđu, jedne vrste tradicionalne kineske opere („Uloga podrške“), kao i nekoliko filmova studenata.

Nedelja kineskog dokumentarnog filma 2019. obeležava 70 godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine. Zato se ovogodišnji festival dokumentarnog filma usmerava na razvoj i prosperitet kineskog društva, privrede, obrazovanja, kroz nekoliko filmova.

Po rečima gospodina Thian Zhana, predsednika Udruženja za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije, ove godine Kinesko-srpski fotografski festival mladih privukao je više od 110 mladih koji se bave fotografijom, iz 17 institucija kulture i obrazovanja u Kini i Srbiji, sa više od 400 njihovih prispelih fotografskih radova. Mladi su budućnost sveta, a fotografija je prozor da se sazna više o svetu. Kinesko-srpski fotografski festival mladih otvara prozor u svet, i kroz taj prozor, svet sreće svetlu budućnost.

Obe manifestacije se održavaju u periodu obeležavanja kalendarske kineske nove godine, a trajaće do 15. februara 2019. godine.

Asocijacija za razmenu obrazovanja između Kine i Srbije, kao most prijateljstva, nastavlja da povezuje institucije višeg obrazovanja i institucije kulture sa mladim ljudima u obe zemlje, još bliže i još čvršće.

Marko Jelić

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...