Najzanimljivije lokacije ovogodišnje "Noći muzeja" u Beogradu

08. Maj 2019
Najzanimljivije lokacije ovogodišnje 'Noći muzeja' u Beogradu

Od hipi boja Vudstoka, preko polarne svetlosti do neobičnog susreta sa ogledalima, uz velikane umetnosti, ali i one na koje smo pomalo zaboravili, očekuje posetioce "Noći muzeja" u Beogradu, 18. maja, na više od 60 lokacija.

Etnografski muzej, posle nekoliko godina, ponovo učestvuje u "Noći muzeja" i to izložbom "U ogledalu" Zemaljskog muzeja iz Sarajeva, na kojoj će pokazati kako je nekada izuzetno luksuzan, a danas omiljeni i sveprisutan predmet kroz istoriju imao važniju ulogu nego što danas pretpostavljamo.

Uz najraskošnija, pa i ceo vek stara ogledala iz originalne postavke, za ovu priliku izložba će biti proširena sadržajem u kojem će posetioci biti u prilici da se upoznaju sa ulogom ogledala u svakodnevnom životu - od običaja, narodnih verovanja i praznoverja preko istorijskih do današnjih događaja.

Manakova kuća dočaraće duh Beograda osamdesetih godina, uz odabir originalnih fotografija noćnog života kultnog Miladina Jeličića Jele, koji je baš na tom mestu 1985. godine napravio izložbu o kojoj se dugo pričalo.

Od Vudstoka do krijumčara

Šareni i slobodniji svet hipi ere posetioci će moći da otkriju u Galeriji ULUS kroz postavku "Vudstok – poslednja utopija" povodom pola veka od početka najslavnijeg festivala, što je prilika da se posetioci podsete koliko je veliku ulogu Vudstok imao u osvajanju umetničkih, političkih, seksualnih i ekoloških sloboda.

Ustanova kulture Stari Grad ugostiće izložbu "Granice (ne)mogućeg - priče sa carine" koje organizuje Uprava carina Srbije na kojoj će pokazati šta se sve krijumčarilo u jednom termosu, ali i u tegli ajvara, kako su muzički instrumenti i kartonske ambalaže za mleko i sokove dobijale sasvim novu namenu, kao i zbog čega su se sve "klonirali" krovovi prevoznih sredstava.

Na istoj lokaciji ljubitelji nostalgičnih putovanja kroz vreme biće u prilici da otkriju devet decenija stare fotografije beogradskih ulica i zdanja i uporede ih sa njihovim današnjim izgledom.

Okosnicu izložbe "Beograd nekad i sad" čine retko izlagane fotografije iz 1929. godine, čiji je autor pasionirani fotograf-amater, pukovnik Jeremija Stanojević, nekadašnji profesor Vojne akademije.

Petar Dobrović prvi put u "Noći muzeja"

Prvi put u "Noći muzeja" posle četvrt veka, ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju slike čuvenog umetnika Petra Dobrovića koje čine deo Legata Flegel.

Šesnaest radova iz ove bogate kolekcije, za koje je Dobrović inspiraciju pronašao u jadranskoj obali, biće izloženo u Muzeju Jovana Cvijića uz po jedan neobičan portret i akt, kao i tri zanimljive kopije koje je Dobrović uradio prema Velaskezovim i Rembrantovim slikama.

Nastojeći da otvori neočekivana, ali istorijom i kulturom bogata zdanja, "Noć muzeja" ove godine posetioce vodi na putovanje "iza kulisa" Fakulteta muzičkih umetnosti koji će, osim uzbudljivih muzičkih nastupa, posetiocima doneti i razna iznenađenja sa potpisom Šostakoviča, Stravinskog, Koplanda pa čak i Meštrovića.

Samo ove večeri kroz vođene ture posetiocima će biti predstavljeni lik i delo Petra Stojanovića koji važi ne samo za najškolovanijeg, već i za najplodotvornijeg srpskog kompozitora, a koji je u rodnoj zemlji bio zaboravljen.

Nauka i umetnost u jednoj noći


Slapovi polarne svetlosti plesaće pred očima posetilaca zahvaljujući naučnom eksperimentu izvedenom uz pomoć replike "De la Rivine" mašine, koja je deo kolekcije Muzeja nauke i tehnike.

LJubitelje tehnologije ovaj muzej povešće u šetnju kroz analogni i digitalni svet, otkriće im kako je jedan kilogram napravio najveću pobunu još od vremena slavne Francuske revolucije, a najmlađe radoznalce zabaviće uz naučno igralište i jedinstveni Muzej igračaka u gradu.

Muzej srpskog lekarskog društva predstaviće malo poznate priče iz vremena prve varoške bolnice u Beogradu, a priprema se i posebna postavka u Doktorovoj kuli.

Pozorišna magija biće tema Bitefa teatra 18. maja, dok će Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić" uz pomoć reditelja Nikole Zavišića postati mesto na kojem se spajaju zvuci i boje, a sudaraju pozorište, nauka i performans.

Na istom mestu moći će da odluta u vreme antičkog Singidunuma i doživeti taktilna izložba, Dvorski kompleks na Dedinju izložiće portrete Petra Prvog koje su radili neki od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih umetnika, dok će uz malu pomoć čuvenog italijanskog skulptora Alfreda Pirija, posetioci moći da ostave lični pečat u zgradi Jugoslovenske kinoteke uz podsećanje na ulogu naših heroja u oslobodilačkim ratovima vođenim pre jednog veka.

Cena ulaznica za 16. "Noć muzeja" u pretprodaji iznosi 450 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 500 dinara.

Izvor: rts

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....