Muzej vina u Bordou - nova turistička atrakcija

13. Jul 2016
Image by Aline Ponce from Pixabay
Image by Aline Ponce from Pixabay

Otvoren krajem maja u Bordou, „La Cité du Vin“ je velika nova turistička atrakcija za ovaj francuski grad, koja se može pohvaliti izložbenom dvoranom nalik pećini i 55 metara visokim tornjem za osmatranje.

Veliku okruglastu zgradu muzeja na obali reke dizajnirala je firma XTU čije je sedište u Parizu, sa idejom da dočaraju „neprestano kretanje“, upućujući na delovanje vina koje pravi vrtloge u čaši kada se ona pomera kao i kontinuirani tok susedne reke Garone.

- Ova zgrada ne podseća ni na jedan prepoznatljiv oblik, jer oživljava dušu vina između reke i grada - objasnile su arhitekte Anouk Legendre i Nicolas Desmazières.

Zakrivljena konstrukcija je pokrivena sito-štampanim staklom i perforiranim aluminijumom, stvarajući mešavinu svetlucavo-prozirne površine sa zlatnim i srebrnim prugama. Arhitekte opisuju efekat kao „bešavno zaobljen, nedodirljiv i senzualan“.

Muzej se prostire na ukupno 10 spratova, koji čine prostor od 13.350 m². Kao i izložbeni prostori, i ovi prostori uključuju „multi-senzorski impresivan prostor“, čitaonicu, tri prostorije za degustaciju, prodavnicu i tri restorana.

Ovi prostori su okruženi centralnim dvorištem. Spiralne stepenice oko ovog dvorišta, vode iz tame, podrumskih prostorija do vrha tornja za osmatranje, gde je jedan od tri restorana sa kojeg se pruža pogled od 360 stepeni.


- Cilj je bio da se posetioci podstaknu na kretanje prema gore tj. prema svetlu. Oni osećaju ovo svetlo u dvorištu i onda ga prate kroz objekat sve dok konačno ne dođu do njega - rekao je arhitekta.

Izvor: Dezeen

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....